05.03.2014 Trudnoća

Anemija u trudnoći

Anemične trudnice brže se umaraju, bleda im je koža i sluzokoža, a često se dešava da i novorođena beba pati od malokrvnosti. Evo kako da sprečite (ili izlečite) nastanak ove pojave…

anemija u trudnoci

Anemija se manifestuje smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji prenose kiseonik iz udahnutog vazduha do svih ćelija u organizmu. Zbog manjka kiseonika ćelije nisu dovoljno „nahranjene“, pa se anemična osoba brže umara, pati od vrtoglavice i drugih tegoba. Ako se ustanovi da je buduća majka malokrvna, postoji verovatnoća da će i njena beba postati anemična, pa je potrebno preduzeti niz mera da bi se to sprečilo…

Promene u krvi tokom trudnoće

Kod zdravih trudnica, već u prvom tromesečju trudnoće količina krvi povećava se za oko dva litra (sa 4,5 na oko 6,5 litara) a uzrok tome su hormonske promene u organizmu buduće majke. Protok krvi kroz matericu povećava se tokom trudnoće za 20 puta! Ovaj proces počinje već u prvom tromesečju trudnoće, pre svega zbog povećanja količine tečnog dela krvi (plazme), a samo manjim delom i zbog novostvorenih crvenih krvnih zrnaca.

Navedene fiziološke promene sastava krvi tokom trudnoće po pravilu su posledica povećane potrošnje gvožđa. Naime, žena pre trudnoće u organizmu ima oko 5 grama gvožđa, a tokom trudnoće potreban je oko 1 gram za povećanje mase krvi, za stvaranje krvi bebe (koja uzima gvožđe od majke), za rast materice i stvaranje posteljice.

Nedostatak gvožđa u trudnoći

Vrednosti od 12 g hemoglobina i 4 miliona eritrocita smatraju se u trudnoći donjom granicom normale. Ako su vrednosti niže od navedenih, reč je o tzv. trudničkoj anemiji. Količina eritrocita može da padne na 3,5 miliona ili niže, a hemoglobin na 10 g ili niže. Ako se gvožđe ne nadoknadi ishranom ili preparatima, trudnica će patiti od niza tegoba, a njena beba neće dobijati dovoljno kiseonika i gvožđa.

Simptomi i posledice anemije

Anemične trudnice brže se umaraju. Koža i sluzokože su im bledoružičaste boje. U težim slučajevima, kada vrednost hemoglobina padne ispod 7 grama, trudnici će, posebno prilokom porođaja, disanje biti veoma otežano. Međutim, i u lakšim slučajevima, kada je vrednost hemoglobina između 7 i 10 grama, nedovoljan je dotok kiseonika do posteljice, što može da prouzrokuje usporeni rast deteta.

Prevencija (i lečenje) anemije

Već na početku trudnoće, pri prvom pregledu nakon izostanka menstruacije, trudnici, između ostalog, treba uraditi analizu krvne slike: hemoglobin, eritrocite, hematokrit i leukocite. Ako su vrednosti normalne, nisu potrebna dodatna ispitivanja. Ukoliko je crvena krvna slika slabija, treba ispitati i količinu gvožđa u krvi. Krvnu sliku treba ponovo prekontrolisati početkom trećeg tromesečja, oko dva meseca pre porođaja. U slučaju dijagnostikovane anemije, krvnu sliku treba češće proveravati.

Većina lekara preporučuje preventivno uzimanje gvožđa čak i ako je krvna slika u trudnoći potpuno normalna. Dnevna potreba za gvožđem u žena koje nisu u drugom stanju iznosi oko 12 mg, a u trudnoći se povećava na oko 18 mg. Ukoliko ga trudnica ne dobija dovoljno ishranom, preporučuje se uzimanje preparata gvožđa u kombinaciji sa vitaminom C, folnom kiselinom i drugim vitaminima, jer se tako povećava njegova apsorpcija u organizmu.

Ishrana anemične trudnice

Malokrvnost vrlo često nastaje upravo zahvaljujući nepravilnim prehrambenim navikama (rafinirani proizvodi), nedovoljnim konzumiranjem svežeg voća i povrća, mesa, ribe, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, koji su odličan izvor vitamina C, važnog za dobru resorpciju. Zato bi trebalo pravilnom i raznovrsnom ishranom obezbediti organizmu potrebnu količinu gvožđa, ali mogu da se koriste i dodaci ishrani. Ukoliko se buduća majka pridržava saveta lekara i preduzme sve potrebne mere da se zaštiti od anemije, njena će beba u svom organizmu „uskladištiti“ dovoljne količine gvožđa koje će „potrajati“ još oko šest meseci posle rođenja!

8 top-namirnica bogatih gvožđem

– MESO
– RIBA
– ŽUMANCE
– BUNDEVA
– IZNUTRICE
– SMOKVA
– KOPRIVA
– BROKOLI

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije