12.11.2016 Saveti

Kako da stvorite pozitivan dom za vaše dete?

Dete puno toga nosi iz kuće: lepe manire, razumevanje, saosećanje, ali i samopouzdanje. Ne možete uticati na drugu decu, na događaje u školi, medije, ali imate i veliki uticaj na to u kakvom domu odrasta vaše dete.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

 

Samo nekoliko jednostavnih stvari može da napravi veliku razliku, pomogne vam da izgradite detetovo samopouzdanje i naučite ga kako da se ophodi prema drugima kada posumnja u sebe:

Hvalite dete
Ali u pravoj meri, ni premalo ni previše! Mora da postoji ravnoteža, jer ako ne pohvalite dete za njegova dostignuća rizikujete da ono razvije nisko samopouzdanje, hvalite ga suviše i može da postane zavisno od pohvala za svaki, pa i najmanji uspeh. Ukoliko dete hvalite na pravi način, zbog pravih razloga i pravih ciljeva, vi podržavate razvoj njegovog samopouzdanja. Na ovaj način postajete ne samo roditelji koji ga uče kako šta da radi već i poštovaoci njegovih dostignuća

Učite dete samostalnosti
Da li ste među onim roditeljima koji konstantno završavaju stvari umesto deteta kako bi mu pomogli? Roditelji uvek žele najbolje za svoje dete, ali to ne znači da ono ne treba nikada da se pomuči. Verovali ili ne, najbolja stvar koju možete da uradite za vašeg potomka je da prestanete da radite stvari umesto njega. Ono može puno toga samo!

Pokažite detetu da ga volite
Zagrljaj i reči “volim te” čine čuda za detetovo samopuzdanje. Ove jednostavne stvari ne samo da ga tako redovno podsećaju koliko vam je stalo do njega već ga uče da slobodno izrazi svoja osećanja i omogućavaju da lakše prebrodi brige.

Budite dobar uzor
Deca uče imitacijom i važno je da prvo vi budete dobar uzor kako bi ono videlo ono što mu govorite. Ako sami sebi govorite da ste glupi ili lako odustajete, velika je verovatnoća da će i vaše dete raditi to isto. Radite na sebi kako biste imali pozitivan uticaj na detetovo samopouzdanje.

Provodite vreme zajedno
Odvojite vreme za vaše dete, isključite telefon i uključite se u igru. Možete otići u parkić ili razgovarati u krevetu. Važno je da osete da su važni, na taj način ćete ojačati njihovo samopouzdanje.

Obraćajte se detetu s ljubavlju
Način na koji se obraćamo deci ima veliki uticaj na njihovo učenje i na činjenicu da li nas slušaju. Osim toga, naš način obraćanja njima i ljudima oko nas im pokazuje kako želimo da nam se ona obraćaju. Veliki broj roditelja govori agresivno, puno je dranja, omalovažavanja dece i grdnje.

Deca na ovo reaguju na različite načine ali najčešće ignorišu roditelje i njihove naredbe. Najefektniji način komunikacije imaju roditelji koji deci govore na asertivan način. Ovaj način obraćanja je čvrst, dosledan, jasan, pozitivan, topao i siguran. On vašem detetu pokazuje da mama i tata znaju šta govore i zato sluša.

Učite dete da veruje u sebe
Pravo samopuzdanje je kombinacija osećanja sopstvene vrednosti i sposobnosti. Često su roditelji skloni tome da naglašavaju samo jednu stranu ove jednačine, da stavljaju fokus na to koliko je njihovo dete posebno i bolje od druge dece, što dugoročno posmatrano ne pomaže ni dečjem karakteru ni sposobnosti saradnje sa drugima.

Takođe, stalno “spašavanje” deteta iz problematičnih situacija ne pomaže razvoju osećanja lične sposobnosti. Tajna je u tome da pronađete ravnotežu između ova dva pristupa i pomognete detetu da shvati da je ujedno posebno i sposobno.

Radite svakodnevno male stvari za vaše dete
Kada razmislite o tome šta vas je radovalo kao dete, šta vam prvo pada na pamet? Možda se sećate nekog lepog putovanja ili praznika sa porodicom, možda zajedničke šetnje sa mamom ili kako sa tatom delite vaše tajne? Šta god bilo, sigurno se radi o malim stvarima. Upravo je to ono što treba da radite i za svoju decu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije