Novorođenče
15.03.2023 Novorođenče

Novorođenče: Šta je normalno, a šta nije normalno da se događa nakon rođenja

Novi roditelji postavljaju mnoga pitanja oko toga šta je normalno kada je beba još uvek mala, a šta nije. Novorođenče u kući donosi nove brige i sasvim je normalno da budete uplašeni oko svega što se dešava. Plašite se da ne povredite njihovo malo telo, pitate se da li je boja bebine kože normalna, plašite se svakog detalja i imate potrebu da zovete lekara za svaku sitnicu. Pročitajte ovaj tekst i otkrijte koje pojave kod novorođenčadi su sasvim normalne, a kod kojih treba da se zabrinete.

Novorođenče: Šta je normalno, a šta nije normalno da se događa nakon rođenja

Bebina glava

Normalno je da glava vaše bebe nakon rođenja ima malo izduženi oblik. Bebina lobanja se sastoji iz više mekih, pokretnih koštanih ploča koje omogućavaju da se glava oblikuje tako da beba lakše izađe na porođaju. Međutim, već posle nekoliko dana, bebina glava se vraća u normalu.  Međutim, ni tada priroda nije završila posao. Novorođenče će imati mekanu oblast na glavi – mesto gde se kosti nisu spojile. Jedna takva oblast je u obliku dijamanta i traje do 18 meseci. Sa druge strane, postoji takva jedna oblast na potiljku i mnogo je manja, trogulastog oblika i nestaje između drugog i šestog meseca. Mozak je zaštićen debelom, čvrstom membranom te bebu možete češljati i prati njegovu kosu preko ovog područja.

Modrice i otok vlasišta su normalni nakon vaginalnog porođaja. Ukoliko primetite kvržicu na bebinoj glavi postoji mogućnost da je i to posledica porođaja. To se nekada desi jer dođe do krvarenja nepostedno iznad jedne od kostiju lobanje. Međutim, ovo nije opasna pojava i uglavnom prođe brzo, ali nekada prolazi i nedeljama.

Nije normalno ako primetite da je veliko meko područje na bebinoj glavi utonulo. To se može desiti zbog dehidrataije nakon povraćanja ili dijareje. Sa druge strane, ukoliko je ovaj deo ispupčen, to može biti signal nekih ozbiljnijih stanja poput meningitisa. Pedijatar je zadužen za to da na svakom pregledu proveri bebinu glavu kako bi se uverio da je sve u redu.

Bebine oči

Sasvim je normalno da primetite sitno krvarenje na beonjači jer krvni sudovi pucaju u toku porođaja. Ti kapilari će nestati u roku od nekoliko dana. Osim toga, lekari bebima daju lekove za oči koji mogu izazvati iritaciju. Novorođenče ima vrlo slab vid i vidi svega četrdesetak centimetara od sebe, vaše lice u toku hranjenja je u njegovoj zoni vida te možete ostvariti dobar kontakt očima. Ukoliko primetite da bebs ponekad ne pomera oba oka u isto vreme, i to može biti normalno neko vreme jer njihov očni mišić još uvek nije dovoljno uvežban.

Nije normalno ukoliko primetite prekomerno suzenje, zamućenu rožnjaču, beličastu zenicu, kapak koji se spušta ili ne zatvara potpuno. Takođe, nije normalno ukoliko su zenice nejednake veličine ili ukoliko primetite bilo kakvo uporno neslaganje očiju.

Bebina koža

Normalno je da bebina koža ima mrlje po telu u slučaju da joj je hladno jer cirkulacija još uvek nije sasvim spremna. Iz istog razloga sasvim je normalno da bebi budu hladna stopala ili šake. Žutilo kože ili žutica javljaju se kod više od pola zdravih novorođenčadi jer bebina još uvek nezrela jetra nije u stanju da čisti organizam. Žutica uglavnom nestaje u toku prve nedelje od porođaja.

Nije normalno da koža bude često modra. Posebno oko usana ili jezika. Ovakvo stanje poznato je kao cijanoza i uglavnom je povezano sa abnormalnostima u radu srca, u disajnim putevima, ali može biti i signal drugih medicinskih stanja. Žutica takođe treba da bude praćena od strane doktora kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

Bebine genitalije i bradavice

Kada su u pitanju bebine grudi i genitalije, normalno je da veličina bradavica varira od bebe do bebe, a nakon rođenja i na jednoj bebi ova veličina se može menjati. Grudi se smanjuju tokom nekoliko nedelja života i u pitanju su promene povezane sa hormonima. Nakon što se kod mame smanje nivoi hormona trudnoće, to može uticati na privremeno oticanja usana kod devojčica, a može se izazvati i vaginalni iscedak ili krvarenje. Otečene usne kod devojčica povlače se nakon nekoliko dana. Skrotum ili kesa u koju su smešteni testisi kod dečaka može biti nesrazmerno velika i može ostati tako uvećana nedeljama ili mesecima. Ovo je izazvano malom količinom tečnosti koja okružuje testise.

Sa druge strane, nije normalno da jedan ili oba testisa ne budu u skrotumu. Ovo stanje poboljša se obično još u prvih nekoliko meseci, ali može da se desi da se testisi ne spuste ni u prvih godinu dana. U tom slučaju potreban je hormonski tretman ili operacija.

Pupčana vrpca

Pupčana vrpca treba da bude bela, prozirna i sjajna kada se preseče i stegne nakon rođenja. Ostali deo se suši i otpada između prve i treće nedelje života. U bolnici lekari proveravaju zarastanje pupka kod bebe i objašnjavaju roditeljima kako dalje da se staraju o rani.

Nije normalno da se rana zagnoji i da ovaj predeo bude crven, tvrd i osetljiv. Beba u tom slučaju plače prilikom dodira pupka. Iscedak iz pupčane vrpce može ukazati na neke abnormalnosti i trebalo bi se obratiti lekaru u tom slučaju. Nakon što ostatak otpadne, može se stvoriti roze kvržica ožiljnog tkiva koja se naziva pupčani granulom. Iz nje curi žućkasti iscedak. Ukoliko sumnjate na infekciju, obavezno se javite lekaru.

Stopala

Normalno je da se stopala kod bebe okreću ka unutra od prstiju što je posledica bebinog položaja u vašem stomaku. Ovaj položaj se ispravlja u prvih nekoliko meseci.

Međutim, ukoliko je prednji deo bebinog stopala izrazito zakrivljen ka unutra i ne može se lako isptaviti, javite se pedijatru pre nego što beba počne da hoda.

Težina

Nemojte uvek čekati da beba plače da biste shvatili da je gladna. Dobro ga posmatrajte i tražite rane znakove gladi poput prinošenja ruku ustima, buđenje iz sna, savijanje ruku i nogu i pomeranje njegovih usta i jezika. Normalno je da novorođenče izgubi 7 do 10% težine u prvim danima posle rođenja, ali vrlo brzo se ta težina vrati i počne da se povećava. Prvo pražnjenje creva poznato je kao mekonijum je katranasta crna ili tamnozelena supstanca. Drugog ili trećeg dana života mekonijum prelazi u zelenkasto braon prelaznu stolicu. A četvrtog ili petog dana, bebe koje su dojene počinju da prolaze žućkastu, polučvrstu stolicu.

Kada je novorođenče bolesno?

Svog lekara treba da zovete ukoliko je bebina temperatura iznad 37 stepeni. Osim toga, mogu se javiti simptomi poput lošeg apetita, prekomerne razdražljivosti, bled ten, kašalj, ubrzano ili teško disanje, povraćanje. Vodenasto pražnjenje creva je takođe simptom bolesti, ali i prisustvo krvi u stolici.

Nadamo se da smo vam pomogli da naučite da razlikujete normalne pojave od onih koje to nisu kada je novorođenče u pitanju. Naravno da ćete i pored ovog velikog vodiča imati pitanja, ali bitno je da znate da nikada ne treba da se osećate loše ukoliko imate potrebu da nazovete svog pedijatra.
Jovana Jevtić

kieferpix / Getty Images Plus

još iz kategorije