Veliki vodič za negu novorođenčeta

Ukoliko želite da se lakše snađete s novorođenom bebom, pročitajte vodič koji smo specijalno pripremili za novopečene mame.

BRINITE I O SEBI
U vrtlogu briga koje imate povodom svoje novorođene bebe desiće vam se da potpuno zaboravite na sebe. Tada treba da se setite onog upozorenja iz aviona: „Kako biste drugima mogli pomoći, prvo sebi morate da stavite masku s kiseonikom“. Ovo se odnosi na sve novopečene roditelje. Ako ne vodite računa o sebi, biće vam mnogo teže da brinete o bebi. Roditelji moraju da zadovolje svoje primarne potrebe kako bi mogli negovati svoju decu. Podižite jedno drugom samopouzdanje i motivišite se: „Ti si najbolji tata koga sam mogla poželeti za našu bebu!“, i, s druge strane: „Ti si fantastična mama, radiš odličan posao“.

CENITE PRVIH 48 SATI
Prva dva dana života vašeg novorođenčeta doneće neke od najdivnijih trenutaka koje ćete ikad doživeti. Uživajte u njima „punim plućima“…

Uspeli ste! „Preživeli ste“ užasne jutarnje mučnine, dramatično proširenje obima struka, stalne posete toaletu, kasne večernje udarce u rebra i sada je vaša beba konačno tu pored vas. To je jedan od najdragocenijih momenata u vašem životu, ali i period kad morate toliko toga da uradite – prvenstveno da povratite energiju koju ste izgubili tokom porođaja (posebno ako je bio nešto stresniji), do savladavanja osnovnih tehnika dojenja.

Sve počinje onog trenutka kad prvi put ugledate lice svoje bebe… Fokusirajte se na taj momenat i nemojte dozvoliti da vam zbog babica, lekara i gužve zbog porođaja promakne taj neponovljivi sekund kad ćete prvi put videti i pozdraviti svoju bebu. Istog trenutka kad beba dođe na svet, ona ima urođeni instinkt da pogledom traži ljudska lica. Zato je držite blizu svoje glave i gledajte je u oči, jer to će biti prvi put da beba vidi vaše lice – vaš prvi zajednički i najprisniji kontakt do tada.

Novi život u spoljašnjem svetu doneće mnogo novih utisaka vašoj bebi, ali vi možete znatno da utičete na to koliko će se lako ona prilagoditi. Razmislite na koji biste joj način mogli pomoći tokom prelaska iz „stomaka u sobu“. Što više je okružite poznatim zvukovima – kao što su vaš glas i glas vašeg partnera – i pričajte s njom od prvog dana. Vaša beba je slušala vaš glas od 20. nedelje trudnoće i zato će joj biti lako da ga prepozna, to će biti umirujući tonovi za nju. Ukoliko ste tokom trudnoće puštali neku posebnu muziku, najbolje je da je i nakon porođaja nastavite slušati.
Izbegavajte da koristite proizvode koji sadrže parfeme i koji mogu zamaskirati vaš prirodni miris, jer joj je on dobro poznat, pa će biti sasvim dovoljno da bebu stavite na kožu ukoliko želite da je smirite.

Rani dani nisu velika tranzicija samo za vašu bebu – i vama će prelazak iz uloge trudnice u ulogu mame biti velika novost i trebaće vam vremena da se prilagodite. Jedno (pomalo zbunjujuće) osećanje koje će vas iznenaditi prvih nekoliko sati nakon porođaja biće to što će vam nedostajati trudnoća i onaj osećaj zadovoljstva i spokoja koji osetite svaki put kad se beba ritne ili protegli u stomaku. Nije redak slučaj (i zato se nemojte iznenaditi ako se i vama desi) da, dok je beba u stomaku, neke mame osećaju sigurnost jer znaju da im je „zamotuljak“ bezbedno ušuškan u stomaku, zbog čega se nakon porođaja kod njih javlja osećaj anksioznosti jer bebu više ne mogu da zaštite na isti način.

Zato se unapred morate pripremati. Tokom trudnoće zamišljajte kako ćete se osećati kad se beba rodi i kad je budete držali u naručju. Prvih nekoliko puta možda ćete osetiti tugu ili strah, ali ćete se s vremenom navići i ove emocije biće zamenjene iščekivanjem i srećom.

Još jedna stvar može vas iznenaditi: iako volite svoju bebu, nakon teškog porođaja može vam se desiti da ne doživite instant konekciju i uzvišeno, obuzimajuće osećanje ljubavi koje će vas ispuniti od glave do pete – a koje ste (na osnovu priča drugih „iskusnih“ majki) verovatno očekivali. Neke novopečene majke ne osećaju „instant ljubav“ prema svojim bebama, već im je potrebno vreme da uspostave vezu – što više upoznaju svoju bebu, to njihova ljubav sve više raste. Ovo se može uporediti s odnosom među partnerima. Neki ljudi veruju u „ljubav na prvi pogled“ i zaista se tako i zaljubljuju, dok je drugima potrebno vreme da se upoznaju kako bi mogli da se zavole.

Postoje brojni načini na koje možete da pojačate i produbite vezu između vas i vaše bebe – i, što je najvažnije, dok ih budete primenjivali, i vi i vaša beba osećaćete se sjajno.

Za početak, tokom prvih nekoliko sati bebu ćete najbolje umiriti ukoliko je što više dodirujete, mazite, obraćate joj se nežnim glasom i gledate je u oči. Nežna masaža, zajedničko kupanje u kadi s toplom vodom, nošenje u sling marami odlični su načini povezivanja. Uključite i partnera u ceo proces, kako bi on i beba takođe razvili kvalitetnu vezu.

A kad smo kod vezivanja, niste samo vi i vaš partner s nestrpljenjem očekivali bebin dolazak – ne zaboravite da cela vaša porodica i prijatelji takođe jedva čekaju da je upoznaju. Iako je njihova podrška sjajna, to ne znači da prve dane treba da provedete u prepunoj kući. Nemojte se ustezati da im otvoreno kažete da ćete ih pozvati kad budete spremni. Naravno, to ne znači da ćete cele babine provesti u izolaciji. S druge strane, sigurno će svi poštovati i razumeti vašu želju (ma koliko nestrpljivi bili).

Onog trenutka kad budete spremni za posete, nemojte oklevati da zatražite pomoć (a trebaće vam, sigurno). Neka „gosti“ (zapravo, vaši najbliži) „zasuču rukave“ i pomognu vam oko sudova, spremanja hrane ili pričuvaju bebu dok se vi istuširate. Pričajte anegdote s porođaja, jer ćete se tako bolje uživeti u ulogu mame i naviknuti na činjenicu da ste se porodili i da je vaša beba tu pored vas. I obavezno se, pre nego što pustite goste unutra, dogovorite sa svojim partnerom kako će izgledati signal za „fajront“, kako vi ne biste morali da smišljate učtive izgovore. Lakše će biti da to učini vaš partner uz opasku da mora na posao ili u nabavku.

Takođe, sve „dobre savete“ i iskustva tetaka ili strina svojih prijateljica uzimajte s rezervom i nemojte im previše davati na značaju. Svaka beba je drugačija i ono što prija jednoj može biti uznemirujuće za drugu. Tokom prva dva dana (i nadalje) vi ćete početi da upoznajete svoju bebu i tada ćete videti šta je najbolje smiruje i koji je najbolji način da se zbližite. Najvažnije je da ne težite savršenstvu, već da se opustite i budete ono što jeste – tada ćete moći da date svoj maksimum i to će biti ono što vašoj bebi treba.

3 NAČINA DA POKAŽETE BEBI VAŠ ZAJEDNIČKI DOM
1. Zajedno s partnerom provedite bebu kroz stan (kuću) i pokažite joj svaku sobu. Jednostavna šetnja po vašem domu s bebom u naručju učiniće da na opušten i lagan način „uplovite“ u novi život s još jednim članom vaše uže porodice.
2. Snimite novu poruku na sekretarici u kojoj ćete se svi čuti. Ukoliko je ovo vaša prva beba, uživaćete u velikom trenutku spoznaje da vi i vaš partner više ne gledate na sebe kao na individue, već ste sada zaista postali porodica.
3. Neka vaš partner snimi video kako prvi put stavljate bebu u njen krevetac. Kasnije ćete uživati u tom snimku.

DOJENJE NOVOROĐENČETA: VODIČ DO USPEHA
Ukoliko tek pokušavate da ovladate tehnikama dojenja, onda vam je svaka pomoć dobrodošla

Dojenje je predivno iskustvo koje će vas ispunjavati i stvarati neraskidivu vezu s vašom bebom. Pa ipak, sa svim novim stvarima koje se dešavaju oko vas, verovatno neće uvek glatko teći – posebno kad se ima u vidu da porođaj nekad može da naruši prirodni proces hranjenja. Srećom, uvek postoji rešenje!
Prve dve nedelje dojenja zahtevaju mnogo strpljenja i opuštenosti, jer je to specifičan period na prilično zahtevnom putu ka ovladavanju tehnikama dojenja. Posebno komplikovano može biti ukoliko je reč o potpuno novoj veštini i za mamu i za bebu (iskusnije mame se daleko lakše snalaze, iako i njima nekad treba pomoć). Dodatni pritisak i osećaj zbunjenosti može stvoriti činjenica da svi o dojenju pričaju kao o prirodnom procesu, pa ipak, u praksi vi možete primetiti da na početku i ne ide baš tako lako, te da je potrebno vremena i vežbe da se savlada.

POČETNO DOJENJE
Šta možete da očekujete tokom prvog podoja? Bebe najčešće imaju potrebu da sisaju već tokom prvog sata nakon rođenja. Prvi put kad to budete radili, važno je da imate kontakt „koža na kožu“ koliko god je to moguće, i to tako što ćete pustiti bebu da leži na vašim grudima dok ne oseti potrebu da sisa. Prvi podoj je jedinstven i divan osećaj – u kome bezuslovno treba da uživate i da se prepustite emocijama, bez ikakvih očekivanja. Neke bebe vole da se hrane samo na jednoj strani, dok druge uživaju na obe. Nekima će biti dovoljno pet minuta, dok će se druge hraniti i do 40 minuta, čak i duže. Nemoguće je da predvidite kojim će tempom i na koji način vaša beba sisati.

Dužina porođaja takođe može uticati na prvi podoj. Ukoliko ste imali kratak i snažan ili dug i iscrpljujući porođaj, tada će se vaša beba osećati napeto i nelagodno. Porođaj može učiniti da nežna glavica vaše bebe bude još osetljivija i da joj prija da leži samo na jednoj strani tokom podoja. Ovo je normalno i neće dugo trajati, a vi joj možete pomoći. Nakon što je postavite u krilo i beba završi s jednom dojkom, da biste je prebacili na drugu, nemojte joj menjati položaj, već je držite u „ragbi položaju“ i prebacite na drugu dojku. Pošto će tokom sisanja biti okrenuta na istu stranu, dojenje će joj biti prijatnije.

Foto: Thinkstock

UHVATITE RITAM
Čestitamo! Uspešno ste nahranili svoju bebu! Sada sebi verovatno postavljajte pitanje – kad treba da bude drugi podoj. No, o tome ne treba još da razmišljate. Najpre se dobro odmorite. Ovde razmak između podoja može biti i šest sati, kako bi mama i beba uspele da „uhvate dah“, da se naspavaju i „napune baterije“. Međutim, ukoliko beba u međuvremenu bude gladna i želi da sisa umesto da spava, važno je da joj zadovoljite potrebu.

Nakon što povratite energiju, omogućite bebi da sisa kad god poželi, ali vodite računa o tome da razmak između dva podoja ne bude duži od četiri sata tokom prvih 48 sati. Posle toga ustalite ritam hranjenja na svaka tri sata, sve dok beba ne povrati svoju porođajnu težinu, što će biti oko 14. dana. I ne brinite ako vam deluje da je beba neprestano na vašim grudima. To je sasvim normalno, jer dojenje nije vezano isključivo za zadovoljavanje potrebe za hranom. Neke bebe će tražiti da sisaju samo zato što su gladne, dok će druge želeti da sisaju jer se tako osećaju prijatno. Beba koja prođe stresan porođaj imaće potrebu da češće boravi na grudima kako bi se oslobodila porođajne tenzije i ukočenosti. Prepoznaćete je po tome što neće da prestane da sisa iako je jasno da je dobila dovoljno mleka. Mame takvih beba obično se žale na osetljivost bradavica.

SPREMITE SE NA USPONE I PADOVE
Tokom prvih dana i noći bićete u prilici da isprobavate najrazličitije tehnike i poze kako biste pronašli one koje vam najviše odgovaraju. Ne brinite ako neki „zahvati“ budu potpuni promašaj. Ovo „četvrto tromesečje“ vašeg sazrevanja kao mame predstavlja period upoznavanja vas i vaše bebe. Nema iste mame i bebe, pa ne postoji ni univerzalni plan hranjenja koji će odgovarati svim ili nekom broju beba. Jedno zlatno pravilo ipak može pomoći vama i vašoj bebi: ponudite obe dojke tokom svakog podoja, i to radite od samog starta. To će bebi omogućiti da uvek ima dovoljnu količinu mleka i da tokom podoja ne mora mnogo da se trudi. Na taj način dojenje će biti efikasnije i bebin stomačić će se pre napuniti, zahvaljujući čemu ćete moći duže da se odmarate.

VODIČ ZA REŠAVANJE PROBLEMA KOJI SE MOGU JAVITI TOKOM DOJENJA
Kako mogu da znam dobija li moja beba dovoljno mleka?
Posmatrajte koliko često beba guta: Ukoliko više puta mora da povuče mleko pre nego što ga proguta, znači da mora više da „radi“, zbog čega i podoji duže traju. Mleko ulazi u bebin stomak sporijim tempom, zato što beba mora da provede više vremena dok ga ne navuče, i tada dojenje može trajati veoma dugo i beba će stalno tražiti da sisa. Nasuprot tome, kad je protok mleka dobar, bebin stomak se brzo puni mlekom, zbog čega će proces hranjenja biti kraći, a beba će brže postati zadovoljna i smirena.

Upomoć, bradavice su mi jako bolne!
Dojenje ne bi trebalo da boli. Ukoliko je to kod vas ipak slučaj, pokušajte da nabavite štitnike za bradavice, kako ne biste morali da preskačete podoje i uvodite adaptirano mleko. Međutim, ako ni to ne pomogne, nekoliko dana odmorite od podoja – ukoliko je potrebno, dohranjujte bebu adaptiranim mlekom i sve vreme se izmlazajte prateći ritam dotadašnjih podoja. Na taj način ćete sačuvati proizvodnju mleka i moći da se vratite redovnim podojima kad bol prestane.

Šta mogu da uradim kad mi je proizvodnja mleka slaba?
Budite bebu češće da sisa kako bi vaše grudi bile dovoljno stimulisane, a time se povećala i zapremina mleka koja se u njima proizvodi. Tokom jednog podoja obavezno stavljajte bebu na obe dojke i time joj omogućite da dobije dosta mleka a da se ne muči tokom sisanja. Sve vreme dok dojite, masirajte grudi (možete ih lagano i stiskati) kako biste podstakli bolji protok mleka. Izbegavajte kofein i pepermint, pošto obe supstance mogu da ometaju proizvodnju mleka.

Koja je najbolja poza za dojenje nakon carskog reza?
Posle carskog reza biće vam neudobno da sedite. Zato probajte neku od ovih poza:
Ispod ruke: Ispod bebinog tela stavite jastuk, tako da ona bude u visini vaše bradavice. Stavite ruku na gornji deo njenih leđa, a prste ravnomerno rasporedite po donjem delu njenog obraza i preko uha. Usmerite bebinu glavu prema bradavici.
Lezite: Lezite na stranu, jednu ruku postavite ispod glave i blago savijte kolena. Bebu stavite da leži na jednoj strani okrenuta prema vama, tako da joj gornja usna bude u ravni s vašom bradavicom, a njena ruka ispod vaše dojke. Kad beba otvori usta, primaknite je grudima, ali tako da joj donji deo tela bude što bliže vama, kako bi joj nos bio prohodan za disanje.

Kad moja beba zaspi, treba li da je budim za podoje?
Da! Postoje tri važna razloga zašto:
1. Što češće vaša beba bude jela, više kolostruma će uneti i mleko će pre početi da se proizvodi.
2. Veći broj podoja će joj dati više kolostruma, koji ima laksativna svojstva. To će bebi pomoći da se oslobodi viška bilirubina (žućkaste supstance koju vaše telo proizvodi kad menja stara crvena krvna zrnca), tako da će fiziološka žutica pre proći.
3. Što češće beba bude jela, to će više kalorija unositi, zahvaljujući čemu neće izgubiti mnogo od svoje porođajne težine. A što pre beba bude povratila svoju težinu, to ćete i vi postati opušteniji i uvereniji u kvalitet i količinu mleka, te ćete kasnije moći i da pustite bebi da odluči kada će jesti i koliko će dugo spavati.

Beba ne može lepo da zahvati bradavicu – šta da radim?
Čest je slučaj da nakon porođaja forcepsom beba može da stavi bradavicu u usta ali da ništa ne uspeva da posisa, dok su bebe posle porođaja carskim rezom obično dosta uspavane i često i ne otvaraju usta kako bi mogle da stave bradavicu u njih.
Jedna od tehnika uspešnog dojenja jeste „oblikuj i stavi“, zahvaljujući kojoj možete da oblikujete svoju bradavicu tako da je beba brže stavi u usta i lakše i efikasnije počne da sisa. Izvodi se tako što kažiprst i palac postavite u V-oblik i zatim ih stavite što dalje od bradavice – tako da jedan bude na 3 sata, a drugi na 9. Zatim ih pritisnite kako bi se bradavica skupila što je moguće više i kako biste je lakše mogli staviti bebi u usta. Obratite pažnju na to da je postavite tako da bude na vrhu bebinog nepca. Držite bradavicu dok beba nekoliko puta ne povuče mleko, a zatim je polako pustite.

Photo: Thinkstock

SAN NOVOROĐENČETA: ŠTA SVE MORATE DA ZNATE
Evo kako „spava kao beba“ izgleda u praksi

Iako će vaše novorođenče mnogo spavati – između 14 i 17 sati dnevno, njegov san će biti lak i redovno će se buditi da traži da jede ili da mu promenite pelenu. Neke bebe spavaju često i kratko – utonu u san na 20 do 40 minuta i zatim se probude, dok druge imaju duže periode spavanja koji traju između dva i tri sata. Koji god obrazac spavanja vaša beba „preuzme“, jedno je sigurno – vi nećete moći kvalitetno da se naspavate. Najbolje je da tu činjenicu prihvatite već na samom startu.

BEBINE POTREBE
Razlog zašto je bebama potrebno mnogo sna jednostavan je – one rastu veoma brzo. Za samo mesec dana vaše novorođenče će rasti između 1,5 cm i 2,5 cm i dobijati oko 140 g do 200 g nedeljno. U tom periodu razvijaju se mišići, beba uči da koristi oči, pomera telo i pokušava da razume šta joj govorite. Iako izgleda kao da vodi život jednog prosečnog lenjivca koji po ceo dan jede, spava i mazi se, vaša beba je zapravo veoma angažovana i zaista vredno „radi“, zbog čega joj je neophodna velika količina sna. Međutim, iako će imati veliku potrebu za snom, to ne znači da će spavanje biti jednostavan proces bez ikakvih poteškoća.

Problemi sa spavanjem najčešće počinju zbog jela. Vašoj bebi je neophodno mleko kao glavno „gorivo“ za rast i razvoj, međutim, njen želudac je sićušan (veličine oraha) i zato beba ne može da unese veliku količinu mleka odjednom, već mora da se „dopunjava“ na svaka dva-tri sata. Upravo je glad jedan od najčešćih faktora koji joj može poremetiti san. Drugi, ne manje bitan uzročnik buđenja jeste to što kod beba još nije uspostavljen cirkadijalni ritam. To znači da vaša beba neće biti u stanju da napravi razliku između dana i noći sve do trećeg meseca. Tek tada će njeno telo početi da luči hormon sna – melatonin, koji će joj pomagati da se uspava.

Bez obzira na to što ćete se prvih 12 nedelja osećati potpuno iscrpljeno, to ne znači da treba da sedite „skrštenih ruku“ i da samo čekate da taj period prođe. Ukoliko od prvog dana počnete da postavljate dobre temelje spavanja, vaša beba će brže uhvatiti dobar ritam i lakše će se uspavljivati kad se stvore fiziološki uslovi da može da prespava noć. Evo šta možete da uradite tokom perioda takozvanog četvrtog tromesečja.

ČETVRTI TRIMESTAR
Nekad se o prva tri meseca bebinog života govori kao o četvrtom trimestru (tromesečju), jer se na ovaj period gleda kao na produžetak vremena koje je beba provodila u vašem stomaku. Boravak u materici za bebu je predstavljao sigurnost, budući da je tu bila ušuškana i o njoj ste mogli da se brinete na najbolji mogući način. Zato se tokom perioda četvrtog tromesečja morate truditi da briga bude što bolji nastavak i da za bebu ova tranzicija bude što manje stresna. U suštini, cela priča se svodi na to da budete što brži u zadovoljavanju bebinih potreba, odnosno da je nahranite onda kad ona to zatraži, da joj bude udobno, toplo i da je dosta držite u svom naručju (da, dobro ste čuli – zaboravite na onu tetkinu „nemoj, navići će se“). Ignorišite „dobronamerne“ savete da bebu treba pustiti da plače i da ne treba skakati na svaki njen poziv. Istraživanja su pokazala da su one bebe čije su potrebe tokom najranijeg perioda bile u potpunosti i brzo zadovoljavane imale bolje temelje za kasniji razvoj i da su bile manje zahtevne. Tokom prvih nedelja, kad su joj sve potrebe zadovoljene, vaša beba će naučiti da je na sigurnom i da ćete vi uvek voditi računa o njoj, zahvaljujući čemu će biti mirnija. Drugim rečima, ušuškano, maženo novorođenče mnogo lakše nauči da se smiri i uspava.

Iako ovo zvuči prilično jednostavno, kad ste umorni, pritom imate pune ruke posla i još savladavate osnove roditeljstva, onda zadovoljavanje bebinih potreba može delovati kao stalno prisutna gomila obaveza koju teškom mukom postižete da obavite.

Šta da radite? Prvo što ne smete da zaboravite jeste da brinete o sebi. Novopečeni roditelji često osećaju pritisak da moraju završiti sve, i to u što kraćem roku. Ako imate takav odnos prema obavezama, vreme je da „povučete ručnu“. Fokusirajte se na to da vam ovo bude period „izgradnje gnezda“ tokom koga ćete upoznavati svoju bebu. Na prvom mestu neka vam bude bebin i vaš san. Trudite se da radite stvari koje vas relaksiraju i čine da se osećate lepo.

Tek nakon šestonedeljnog pregleda, možete početi da uvodite neke od ovih promena koje će vašoj bebi olakšati da ovlada tehnikama spavanja:
– Odredite vreme za buđenje. Kad svaki dan počinjete u isto vreme – ne kasnije od 7.30 – vi svojoj bebi pomažete da razvije šemu spavanja i ustajanja koja će joj omogućiti da se svakog dana dovoljno naspava i da to spavanje bude kvalitetan odmor.
– Svaki dan započnite hranjenjem. Ritam bebinih aktivnosti u naredna 24 sata biće uslovljen vremenom kad je prvi put jela. Nakon što je nahranite čim se probudi, moći ćete da predvidite okvirno vreme za njene ostale aktivnosti. Ako beba nije raspoložena da jede, verovatno je imala obilniji obrok u pet ujutro, zato pokušajte da taj podoj učinite nešto kraćim, kako bi u vreme prvog „doručka“ bila dovoljno gladna.
– Naučite da „pročitate“ kad joj se spava. Najraniji i najlakše prepoznatljivi znaci jesu zevanje, trljanje očiju, trenuci potpunog mira i „zabijanje“ nosića u vas. Ukoliko

uspete da uspavate bebu tokom ovog perioda, izbegavate rizik da se premori. To znači da će joj san biti kvalitetniji, da će spavati bolje i duže. Ako vam „čitanje“ znakova ne ide od ruke, onda koristite sat. Bebe ovog uzrasta ne bi trebalo da budu budne duže od dva sata u kontinuitetu.

– Tokom prva tri meseca vaša beba će polako učiti da pravi razliku između dana i noći. Do 12. nedelje trebalo bi da spava više tokom noći, iako će ta razlika biti mala. Verovatno će prvih nedelja beba odlaziti na spavanje kad i vi, ali već tada morate početi da je pripremate za raniji odlazak na spavanje. Cilj je da do 12. nedelje pomerite odlazak u krevet na devet sati uveče, a da do 16. nedelje to vreme bude oko sedam uveče, kako bi beba imala dovoljno vremena da se naspava.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&Beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. januara 2020!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

&[email protected]

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&Beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. januara 2020!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije