01.06.2015 Kutak za mame

Polip na grliću materice

Polip je benigna izraslina na sluzokoži tela. Ova vrsta polipa nastaje na grliću materice ili dolazi iz materice, a mogu se naći i u nosu (nazalni polip), sinusima, stomaku, ušima, debelom crevu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Polipi mogu biti posledica infekcija, javljaju se i kao rezultat hronične upale, abnormalan odgovor na porast estrogena i zakrčenje krvnih sudova u cervikalnom kanalu. Uzrok nastanka se obično ne može sa sigurnošću tvrditi.

Polipi se mogu javiti bez simptoma!

Najšečći simptom koji se javlja je vaginalno krvarenje:
– Između dve menstruacije
– Nakon seksualnog odnosa
– Posle menopauze
– Cervikalni polipi mogu biti upaljeni, ali se retko mogu inficirati. – Tada se javlja vaginalni sekret žute ili bele boje.

Lečenje cervikalnog polipa
Najčešće se uklanjanje polipa vrši tokom ginekološkog pregleda. Ova intervencija je jednostavna. Laički rečeno, radi se tako što se polip lagano uvrne i vezujući ga čvrsto u korenu ukloni specijalnim klještima. Ovo se primenjuje samo ako je polip mali i potpuno vidljiv. Polipi ne treba uklanjati na ovaj način, ukoliko oni krvare, veoma su veliki ili imaju neobičan izgled. Oni se uklanjaju hiruškim putem u opštoj anesteziji.

Bez obzira što su skoro svi polipi benigni, tkivo se tada šalje na histopatološku analizu koja isključuje svaku šansu da je u pitanju maligno oboljenje.

Cervikalni polipi se najčešće javljaju kod žena starijih od 20 godina koje su imale više trudnoća . Većina cervikalnalnih polipa se prvi put otkrije tokom redovnog ginekološkog pregleda. Obično se samo jedan polip razvija , mada se ponekad mogu naći i dva ili tri.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije