07.07.2016 Trudnoća

Trudničke vežbe za zdrave i jake bebe

Jedan od razloga zbog kojeg ćete sigurno početi razmišljati da vežbate tokom trudničkog perioda jeste taj što je vežbanje tokom trudnoće od velike koristi kako za vas tako i za vašu bebu. Saznajte zašto je to tako…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


Većina nas je veoma dobro upoznata sa činjenicom da je 30 minuta vežbe dnevno, pet dana u nedelji od velikog značaja za opšte zdravlje. Ali, jeste li znali da su nedavna istraživanja pokazala da je vežbanje u trudnoći od velikog značaja i za zdravlje vaše nerođene bebe? Naime, stručnjaci kažu da sve ono što radite za sebe tokom trudnoće radite i za svoje dete, bilo to dobro ili loše i to treba da imate ne umu.

Evo zašto je vežbanje tokom trudnoće dobro za vašu bebu…
Razvoj mozga

Tokom prethodne godine sprovedeno je istraživanje kognitivnog razvoja nad dve grupe beba. Jedna polovina beba potekla je od majki koje su imale najmanje 20 minuta kardio vežbi srednjeg intenziteta (hodanje, trčanje), tri puta nedeljno, dok su majke druge grupe beba bile pasivne kad je vežbanje u pitanju.
Istraživanje je uporedilo kognitivni razvoj obe grupe beba kad su navršile jedan mesec starosti i zaključak je bio da su bebe majki koje su vežbale naprednije i zrelije za svoj uzrast od druge polovine beba. Istraživanja nisu još pokazala koliko taj uticaj vežbanja traje, da li je dugoročan ili kratkog veka, ali sigurno je da ne može biti loš.

Bolje zdravlje srca

Istraživanja su takođe pokazala da vežbanje tokom trudnoće ima na srce bebe isti uticaj kao i na srce majke. Vežba na neki način nudi zaštitu kardiovaskularnog sistema i to je sjana baza za dobro zdravlje vašeg deteta u budućnosti.
Krenite laganim tempom ne forsirajte se previše, posebno ako pre trudnoće niste bili previše fizički aktivni, ali pola sata mrvicu intenzivnije šetnje će zaista biti od velike koristi i za vas i za bebu.

Zdrava porođajna težina

Majke koje vežbaju tokom trudnoće po pravilu rađaju bebe sa zdravijom telesnom težinom, potvrdila su istraživanja sprovedena na Novom Zelandu. Bebe majki koje su tokom trudnoće vežbale su u proseku 150 g lakše od beba čije majke tokom trudnoće nisu bile aktivne. Iako se kod nas veruje da je bucmasta beba – zdrava beba, prema medicini to baš i nije tako.
Ova “zdravija težina” utiče na brži oporavak od porođaja, a bebe rođene sa manjom težinom su pod manjim rizikom da obole od dijabetesa u kasnijem životnom dobu. Mnogi stručnjaci čak tvrde da su bebe sa zdravijom porođajnom težinom manje sklone gojaznosti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije