10.06.2016 Trudnoća

Dobrobiti vežbanja tokom trudnoće

Osim što pomaže da vam zadnjica i bedra ostanu čvrsti, fizička aktivnost tokom trudnoće smanjuje bol u leđima koji je po pravilu uvek prisutan tokom trudnoće. Takođe, proređuje grčeve u nogama, a zbog aktiviranja mišića u području stomaka deluje blagotvorno i na sistem za varenje. Evo šta kažu stručnjiaci…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

– Fizičko naprezanje i preterano trošenje energije je apsolutno nepoželjno – kaže Slavica Vasiljević, ginekolog. – Ali, vežbe prilagođene trudnoći i afinitetima trudne žene su i te kako potrebne i korisne kako za majku, tako i za dete.

Ko može da vežba

Ako nakon pregleda, ginekolog kaže da je reč o vitalnoj trudnoći, ako niste imali tri ili više spontanih pobačaja ili prevremenih porođaja, nemate skraćen grlić materice, nemate srčano oboljenje, povišen pritisak izazvan drugim stanjem, nemate krvarenja i ako nije dijagnostifikovana placenta previja, možete da vežbate. Ali, umereno! To je glavno pravilo. Optimalno vežbanje se određuje individualno, ali trudnica ne bi trebalo da trenira više od dva do tri puta nedeljno.

Koje se vežbe preporučuju

Ukoliko se odlučite za pilates, možete da vežbate do prvog trimestra trudnoće. Ojačaćete grupu mišića koji aktivno učestvuju u porođaju. A tokom vežbanja se povećava i ubrzava cirkulacija, što bebi donosi više kiseonika i hrane. Takođe se postiže ravnoteža duha i tela, a i balans između trudnice i ploda.
Joga se može raditi sve vreme trudnoće. Preporučuju se još i plivanje, akvabik i šetnja.
Za koju god fizičku aktivnost da se opredelite, vodite računa da tokom vežbanja pravite pauze, pijete dosta vode i razmišljate o tome kad treba da usporite. Otežano disanje, lupanje srca, bol u stomaku znak su da su vam vežbe naporne i da treba da usporite ili prekinete aktivnosti. Za savet se obratite vašem lekaru i fitnes treneru.

Koje se vežbe ne preporučuju

Žene koje odlaze u teretanu, treniraju aerobik ili neki kontaktni sport, u trudnoći bi trebalo da izbegavaju te aktivnosti zbog mogućih povreda i padova. Vežbanje ne sme da uključuje nagle pokrete, vežbanje na kosini, kao ni prevelika opterećenja zglobova.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije