Vežbanje u trudnoći
28.05.2024 Zdravlje i nega

Vežbanje u trudnoći: Koje vežbe su zabranjene u trudnoći

Vežbanje u trudnoći je i te kako poželjno jer olakšava neke neprijatne simptome koji prate ovo stanje i priprema telo za predstojeći porođaj. Trudnice koje vežbaju smanjuju rizik od dobijanja viška kilograma i problema s  leđima, pripremaju mišiće za porođaj i obezbeđuju brži oporavak nakon porođaja.  Međutim, prilikom izbora fizičke aktivnosti tokom trudnoće, važno je uzeti u obzir niz faktora: vaše trenutno stanje, prisustvo hroničnih bolesti i još mnogo toga. Pored toga, postoje opšte preporuke stručnjaka koje jasno isključuju određene vrste vežbi iz fitnes programa za trudnice.

Vežbanje u trudnoći: Šta je zabranjeno?

1. Vežbanje na velikoj nadmorskoj visini

Ako živite u planinskom području ili ste od detinjstva navikli na nagle promene nadmorske visine, onda ova preporuka ne važi za vas. Ali ako živite u gradovima, u nižim predelima, pa ste odlučili da provedete vikend ili godišnji odmor na planini, okanite se vežbanja. Lagane šetnje su sasvim dovoljne. U suprotnom, možete doživeti prilično neprijatne simptome – mučninu, kratak dah, bol u grudima, slabost. Sportovi na velikoj nadmorskoj visini mogu značajno smanjiti količinu kiseonika koji ulazi u fetus, i samim tim, negativno utiču na zdravlje bebe. Preporučuje se da se takvi časovi fitnesa izvode isključivo pod nadzorom specijaliste i uz prolazak preliminarne aklimatizacije.

2. Vežbanje u stojećem položaju bez pokreta

Takve vežbe su posebno česte u jogi i taj čiju, ali već u prvom trimestru mogu dovesti do poteškoća u protoku krvi i  poremećenog snabdevanja fetusa kiseonikom. Umesto toga, pokušajte sa pokretima i položajima koji zahtevaju lagano kretanje tela u prostoru – ali bez naprezanja.

3. Vežbanje ležeći na leđima

Posle prvog trimestra trudnoće, najbolje ih je izbegavati: mogu negativno uticati na protok krvi do fetusa i sniziti krvni pritisak usled kompresije šuplje vene materice. Kao rezultat, prilikom izvođenja takvih vežbi možete osetiti pospanost i kratak dah. Radite vežbe na leđima ne duže od nekoliko minuta.

4. Trening snage s tegovima

Vežbe s tegovima podrazumevaju maksimalnu kontrakciju i napetost mišića, a za trudnicu to postaje značajan stres i opterećenje za kardiovaskularni i mišićno-skeletni sistem. Takođe budite oprezni s vežbama koje zahtevaju promenu centra gravitacije – kada ih izvodite, bolje je stajati bliže osloncu. Generalno, trening s malim tegovima u nekoliko setova će pomoći u održavanju tonusa mišića i izbegavanju povrede ligamenata – imajte na umu ovu tačku kada planirate trening, posebno u kasnoj trudnoći.

 
Trendsetter Images/gettyimages.co.uk

još iz kategorije