bebin prvi osmeh
02.02.2023 Razvoj bebe

Bebin prvi osmeh: 5 jednostavnih načina da ga izazovete

Nema ničeg lepšeg od kikotanja vaše bebe, a kada ga prvi put čujete – nećete moći da se zasitite! Kako da izazovete bebin prvi osmeh i kada da ga očekujete?

Kada očekivati bebin prvi osmeh?

Bebin prvi osmeh možete očekivati nakon tri-četiri meseca. Ali, istraživanje je pokazalo da bebe počinju da se smeju još dok su u materici. Možda čak i čujete svoju bebu kako se smeje sa samo nekoliko nedelja. Ovo će biti veovatno veoma tiho jer mišići u njihovom grudnom košu još uvek nisu dovoljno jaki za glasan smeh – ali i dalje ćete znati da im je nešto smešno.

Zašto se bebe smeju?

Svaka beba je drugačija i koliko se svaka beba smeje razlikuje se od bebe do bebe – ali možda ćete otkriti da se vaša beba smeje na neke veoma iznenađujuće stvari. Možda je to pogled na njihove prste na nogama. To bi mogao biti neočekivano komičan prizor tate bez naočara ili zvuk kašike koja lupa o tacnu. Bebe će se smejati od oduševljenja pri pogledu na mamu – najvažniju osobu na njihovom svetu.

Kako odgovoriti na bebin prvi (i svaki sledeći) osmeh?

Kada bebe plaču, gledamo da vidimo u čemu je problem, kako bismo pokušali da ga rešimo. Kada se vaša beba smeje, pogledajte šta je izazvalo njihovu sreću, jer ona želi da je podelite. Možda  vašoj bebi donosi radost bacanje pažljivo pripremljenog ručka na pod ili šaranje po zidu bojicama. Ako obratite pažnju šta ih raduje, ohrabrićete ih.

Kako izazvati smeh vaše bebe?

Dakle, trik je u tome da pronađete stvari koje vas oboje čine srećnim i da ih maksimalno iskoristite. U nastavku je pet jednostavnih načina da nasmejete mališana.

„Igra skrivanja“ za bebin prvi osmeh

Između rođenja i uzrasta od dve i po do tri godine, siguran način da dobijete veliki bebi osmeh je da se igrate „igre skrivanja“. Kada je vaša beba mala, ona ima ograničen vid, tako da je radost igre to što vas vide kako se nazirete i izlazite iz njihove linije očiju. Kada dođete u fokus njihovih okica, kažite: „Ura! Tu si!“

Kada vaša beba napuni osam ili devet meseci, ona je razvila postojanost objekta. Drugim rečima, oni znaju da postojite, čak i ako niste ispred njih. Do ove faze, čini se da uživanje u irgi žmurke dolazi iz činjenice da, kada se sakrijete iza svojih ruku, vaša beba zna da ste tu – a kada se ponovo pojavite, potvrđujete njihovo predviđanje i pokazujući im da su njihova očekivanja bila ispravna. Time im pomažete da savladaju vezu uzroka i posledice.

Igra dostiže još jedan nivo oko prvog rođendana vaše bebe. Sa oko 12 meseci, bebe počinju da primećuju da mogu da vas nasmeju. Ovo otvara potpuno novu raznolikost zabave. Od sada, vaša beba će voleti da radi stvari koje vas teraju da se smejete. Dakle, smejaće se „igri skrivanja“ zbog čistog zadovoljstva da vide i čuju vaša reakcija. Pročitajte i: Podstaknite razvoj bebinog mozga (0 – 3 meseca)

Pokušajte sa golicanjem

Bebe se smeju kada ih golicate. Kako malo odrastu, počinju da se smeju čak i na jednostavan predlog da bi ih mogli golicati. Nežno golicajte lice svoje bebe vrhovima prstiju dok je novorođenče. Vaša beba uči da je golicanje samo igra. Kako rastu, prepoznaće kada napravite pokret da ih zagolicate – i to iščekivanje će ih samo po sebi naterati da se kikoću.

Poljupci ih čine srećnim

Ko ne voli da da napući usne i ispušta zvuk prduckanja u bebin stomak? I ti smešni zvukovi takođe dobijaju veliki osmeh jer se ispostavilo da ih bebe obožavaju.  Ali to nije samo zvuk koji ih zasmejava, već i fizički kontakt. Jednostavni dodiri pomažu bebama da postanu svesne svog tela.

Rušenje igrački i kockica

Sa oko četiri do pet meseci starosti, bebe su malo ojačale, stekle su koordinaciju i motoričke veštine koje su im potrebne da bi mogle da drže igračke. U ovom uzrastu možete nasmejati bebu tako što ćete im dozvoliti da drže, bacaju i udaraju igračke. Ali, zašto je ovo tako zadovoljavajuće? Dakle, kada vaša beba gurne kulu od kockica i kikoće se dok se ruši na pod, radost dolazi iz činjenice da je beba shvatila da je sposobna za ovu novu aktivnost.

Vežite se, polećemo!

Kada vaša beba razvije kontrolu glave i vrata, može započeti igru letenja koja izaziva smeh. Sedite na pod licem prema svojoj bebi, čvrsto ih držite oko grudi i kažete: „Jedan, dva, tri…!“ i podignite ih dok ležite, tako da oni „lete“ iznad vas.

Istražujte i zajedno otkrivajte šta izaziva smeh kod vaše bebe – to mogu biti čak i neke potpuno banalne stvari!
Miljana Momirović

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije