bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći
02.02.2023 Ishrana trudnica

Da li je bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći?

Trudnoća se nekim budućim mamama čini kao minsko polje, posebno kada je upitanju hrana. U trudnoći mnoge namirnice koje su inače sasvim bezbedne za jelo treba izbegavati. Na primer, takva je situacija sa tunjevinom. Tunjevina je izvor proteina, sadrži malo kalorija i mnogo hranljivih materija koje bi vašoj trudnoći sigurno prijale. Međutim, morate biti umereni u unosu ove namirnice tokom trudnoće jer previše tunjevine može naškoditi vašoj bebi. U nastavku pogledajte reč stručnjaka o tome da li je bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći.

Pročitajte odgovor na pitanje da li je bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći

Ukratko, odgovor je da, ali postoje ograničenja. Postoje neke vrste ribe koje morate izbaciti iz ishrane u toku trudnoće. Na primer, nije dobro da jedete diljenu ribu, kao što je dimljeni losos ili pastrmka. Za razliku od toga, tunjevina je odličan izbor, ali samo u određenoj količini. Stručnjaci savetuju da ne unostie više od dva odreska tunjevine  na nedeljnom novou (oko 140 grama kuvane ili 170 grama sirove tunjevine) ili četiri konzerve tunjevine srednje veličine (oko 140 g kada se ocede). Ukoliko pratite koliko ste tunjevine uneli, ona je bezbedna i možete je mešati sa testeninom ili sendvičima. Takođe, trebalo bi da znate da će sveža tunjevina bolje uticati na vaš organizam, kao i na organizam vaše bebe od tunjevine u konzervi jer sadrži manje omega-3 masnih kiselina.

Zašto nije bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći prekomerno?

Razlog zbog kog nije bezbedno jesti tunjevinu u trodnoći prekomerno je nivo žive koji ona sadrži. Tunjevina ima jedan od najviših nivoa žive i ukoliko je budete prekomerno jeli ona može biti štetna za vašu bebu. Visok nivo žive može oštetiti bebin mozak i uticati na razvoj nervnog sistema.

U trudnoći trebalo bi da izbegavate sledeće vrste ribe: sabljarku, marlin, ajkula, sirove školjke

Kao i tunjevina, one sadrže visok nivo žive, a sirove školjke mogu sadržati i štetne bakterije, toksine ili viruse koji mogu izazvati trovanje.

Ribe bezbedne za jelo u trudnoći: Kuvana riba i morski plodovi , suši (samo je potrebno da riba bude dobro skuvana), kuvane školjke.
Jovana Jevtić

Ilia Nesolenyi/GettyImagesPlus

još iz kategorije