koordinacija pokreta

Koordinacija pokreta i uspeh u školi: u kakvoj su vezi?

Baš kao i razvoj fine i krupne motorike, bilateralna koordinacija tela izuzetno je važna za pravilan razvoj mališana. Usklađenost pokreta leve i desne strane tela omogućava nam da se krećemo, da brzo i precizno izvodimo i najteže aktivnosti. Dobra koordinacija pokreta u detinjstvu izuzetno je važna: ona omogućava da se podjednako razvijaju leva i desna strana mozga i da jednog dana naši mališani budu veoma uspešni u učenju.

Bilateralna koordinacija tela

Bilateralna koordinacija tela (koju mi zovemo prosto koordinacija pokreta) označava našu sposobnost da istovremeno i usklađeno koristio levu i desnu stranu tela dok izvodimo neku aktivnost. Ona nam je potrebna kada kuckamo po tastaturi kompjutera, kad koristimo nož i viljušku, dok vezujemo perte i u još stotinama svakodnevnih veština bez kojih je život nezamisliv.

Deca počinju da usklađuju pokrete leve i desne strane tela već sa šest meseci. To možemo da vidimo kad tapšu ili počnu da pridržavaju flašicu svojim ručicama.

Koordinacija pokreta neophodna nam je u sledećim situacijama:

 • kada pravimo isti pokret sa obe strane tela (recimo kad rukama posežemo za nečim);

 • ako pravimo isti pokret, ali naizmenično, najpre sa jednom, pa s drugom stranom tela;

 • ukoliko levom stranom tela izvodimo jedan, a desnom drugi pokret.

Deca počinju da usklađuju pokrete leve i desne strane tela već sa šest meseci i najpre prolaze prvu fazu, pravljenje istog pokreta sa obe strane tela. To možemo da vidimo kada tapšu ili počnu da pridržavaju flašicu svojim ručicama. Tek u vrtićkom periodu njihova tela će biti spremna za fazu broj tri, kada levom stranom tela izvodimo jedan, a desnom drugi pokret.

Zašto je važna koordinacija pokreta?

Razvoj koordinacije pokazuje da se obe moždane hemisvere razvijaju podjednakim tempom. Ova ujednačenost je važna jer direktno utiče na sposobnost učenja dece. Jedna od najznačajnijih veština, čitanje, uslovljena je saradnjom i uravnoteženom zrelošću obe polovine dečjeg mozga. (Pročitajte i: Kako prepoznati znake disleksije)

Ukoliko na uzrastu od šest do 12 meseci primetite da dete koristi samo jednu ruku kada radi svakodnevne aktivnosti ili ako koristi obe ruke kad je dovoljna samo jedna da bi se pokret kompletirao – skrenite na to pažnju svom pedijatru. Takođe, ako vam dete deluje prilično nespretno u odnosu na vršnjake, ne bi bilo loše da se proveri status njegove bilateralne koordinacije tela.

Razvojni poremećaj koordinacije

Decenijama su deca s lošom bilateralnom koordinacijom smatrana nespretnošću: što je značilo da njihov problem nije značajan, kao i da šanse za poboljšanje nema. Tek 1994. godine uveden je pojam razvojnog poremećaja koordinacije (RPK). Ovo stanje definisano je kao oštećenje motoričke koordinacije koje utiče na svakodnevne aktivnosti deteta, ali i na njegove kasnije akademske sposobnosti.

Simptomi RPK-a variraju od deteta do deteta, ali je za svu decu karakteristično da imaju problem s određenim motoričkim radnjama kao što je vezivanje pertli, zakopčavanje dugmadi, bacanje i hvatanje lopte… U starijem uzrastu ovi problemi postaju lakše uočljivi, jer se javljaju poteškoće i s grafomotorikom i pisanjem. (Saznajte i: 9 ključnih tačaka u razvoju bebe)

Jedini način na koji dete može da se izbori sa nespretnošću, ili pak sa dijagnozom RPK-a, jeste vežbanje i rad s fizijatrom.

Vežbajte koordinaciju pokreta

Kada vežbate koordinaciju pokreta sa svojim mališanom, vi, u stvari, stimulišete razvoj njegovog mozga i poboljšavate mu šanse za uspešno školovanje. Zato, nemojte oklevati, već iskoristite ove zabavne vežbice.

6 +

Lupanje po šerpama

Bebe obožavaju šerpe! Taj limeni zvuk njih fascinira. Verovali ili ne, lupanje u šerpe, bubanj, lupanje činela ili poklopca o poklopac – idealna su prva vežba korodinacije pokreta.

12 +

Dodavanje loptom

Ovu vežbu možete izvoditi čim beba počne stabilno da sedi. Izaberite loptu koja je prilagođenja veličini bebinih šaka i pokažite joj kako da, sa obe ruke, dočekuje loptu koju vi odgurujete prema njoj. Kasnije, kako beba raste, ovome možete dodati i šutiranje lopte.

18+

Pravljenje kolača

Dok mesite ili spremate praznične kolače, dajte malo mase i svom detetu. Dok gnječi testo, vaše dete stimuliše ujednačeni razvoj moždanih hemisfera.

24+

Preskakanje užeta

Postavite uže, vijaču ili štap na zemlju i pozovite dete da ga preskače. Što dete postaje veštije, možete mu postavljati sve komplikovanije prepreke. Vežbicu mogu da rade i mlađa deca, tako što će skakati sa prve stepenice – naravno, držeći vas za ruku.

36+

Crtanje sa obe ruke

Čim nauči da povuče liniju po papiru, dete je spremno za ovaj izazov. Kružnica, kao i oblik srca, idealni su za vežbanje koordinacije. Napravite šemu na papiru i zatražite od deteta da opcrta isti oblik držeći u svakoj ruci po jednu olovku.

Aktivnosti koje pospešuju koorodinaciju pokreta:

 • vezivanje i razvezivanje čvorova

 • hvatanje lopte

 • preskakanje vijače

 • penjanje uza stepenice

 • vožnja bicikla

 • vožnja rolera

 • pritiskanje dugmića

 • pravljenje figura od plastelina

 • istiskivanje paste za zube na četkicu

 • pranje tanjira

 • sečenje papira

 • stvaranje zvuka drvenim štapićima

 • listanje stranica knjige
još iz kategorije