12.05.2015 Zanimljivosti

Protest u Srbiji protiv obavezne vakcinacije

Više desetina građana u Beogradu, ali i još nekoliko gradova u Srbiji, protestovalo je protiv obavezne vakcinacije, koja je uvedena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

U isto vreme, tačno u podne, održali su se protestni skupovi u Novom Sadu, Nišu i Jagodini, i u još tri države – Bugarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji.

Okupljeni građani u Beogradu, uglavnom roditelji sa malom decom, nosili su zastavice sa natpisima „Deca nisu vlasništvo države“ i „Deca nisu procenat„, kao i transparente „Za slobodu izbora“ i „Stop represiji, stop ucenama„.

Došli smo ovde da podržimo slobodu izbora, ako živimo u demokratskoj zemlji, zašto nam se ukida prava da donosimo odluke o zdravlju svoje dece. Pravo na zdravstvenu zaštitu ne znači prisilu„, rekla je jedna od prisutnih majki.

Protest je organizovalo udruženje građana „Građanska incijativa za neobaveznu vakcinaciju“ koju čine i roditelji čija u deca imala ozbiljne zdravstvene probleme posle vakcinacije. Predstavnica udruženja Dragana Baša najavila da će predstavnici udruženja ostaviti sutra na pisarnici Skupštine Srbije dokumentaciju koja potvrđuje vezu između vakcine i bolesti ili poremećaja. „Dokumentacija je namenjena Odobru za zdravlje i porodicu, sakupljana je četiri godine i ima oko 5.000 stranica kliničkih i naučnih studija koje su rađene u svetu, a koje izvode zaključke o riziku i opasnostima od vakcinacije, kao i literaturu i iskustva roditelja dece koje su doživele neželjene reakcije„, kazala je Baša za agenciju Beta.

Prema njenim rečima, sami proizvođači vakcina navodi neželjene reakcije u tehničkom uputstvu, od najčešćih do retkih, među kojima su dijabetes, multipleskleroza, pa i smrt. Naglasila je da se obavezna vakcinacija nije u skladu sa međunarodnom Poveljom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti prava pacijenata, kao ni Ustavom Srbije koji naglašava da „niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, niti medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodnog datog pristanka“.

Mi se zalažemo za pravnu regulativu koja ne prisiljava i ne kažnjava roditelje, već da oni sami odlučuju hoće li vakcinisati dete, naravno pre toga neophodna je kompletna informacije koje su prednosti vakcinacije i koje su negativne strane, što je ovde od naših lekara ne možemo da dobijemo„, ukazala je Dragana Baša.

Skupština Srbije usvojila je 17. aprila ove godine izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje da se dete može vakcinisati bez pristanka roditelja. Propisano je da imunizaciju obavlja doktor medicine, a roditelji koji odbiju vakcinaciju plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Yumama




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije