Rođena prva beba začeta novom metodom vantelesne oplodnje

Prva beba u svetu, začeta pronuklearnim transferom, novim načinom vantelesne oplodnje u kome umesto standardna dva, učestvuju tri donatora, rođena je u Ukrajini 5. januara.

bebe rođenje

Tim sa klinike Nađa u Kijevu oplodio je majčino jajašce očevom spermom, da bi zatim kombinovane gene prebacio u jajnu ćeliju uzetu od trećeg donatora, pa tako dete ima genetski materijal svojih roditelja, uz malu količinu DNK druge žene. Ova devojčica, iako je prva začeta i rođena baš ovom metodom, nije prva „moderna beba sa tri roditelja“ u svetu, s obzirom da je prošle godine u Meksiku rođeno dete za čije je začeće korišćena malo drugačija metoda.

Metoda vantelesne oplodnje pronuklearni transfer primenjena u Ukrajini razvijena je kako bi se ženama koje bi mogle da prenesu ozbiljne genetske anomalije, zvane mitohondrijalne bolesti, pomoglo da dobiju zdravo dete. Međutim, kijevski tim je koristio tehniku koja uključuje sakupljanje jajne ćelije majke čija je mitohondrija nezdrava i donatorske jajne ćelije sa zdravom mitohondrijom, za lečenje neplodnog, a ne para koji ima bolest mitohondrija, piše britanski Tajms (The Times). Valerij Žukin koji je vodio tim stručnjaka, rekao je da su se na taj korak odlučili jer kod dotičnog para nije uspevao uobičajeni način vantelesne oplodnje i dodao da ima još jednu sličnu pacijentkinju koja bi trebalo da se porodi početkom marta.

Metoda je nova i kontroverzna i postavlja etička pitanja, kao na primer kako će se dete dobijeno ovom tehnikom osećati po pitanju toga što ima DNK tri osobe. “Pronuklearni transfer je veoma eksperimentalan i nije dovoljno istražen niti naučno dokazan. Mi bi smo bili veoma oprezni kada je u pitanju usvajanje ove metode za poboljšavanje rezultata vantelesne oplodnje“, rekao je predsednik Britanskog društva za plodnost, profesor Alan Balen.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije