01.04.2014 Zdravlje bebe

Čime negovati bebinu kožu

Svaka mama želi da koža njene bebe bude glatka, ružičasta i negovana. Međutim, dešava se da zbog upotrebe pogrešnih preparata ili preterivanja u korišćenju bebi-kozmetike, postignete suprotan efekat. Evo nekoliko činjenica o kojima treba da povedete računa kada birate preparate za negu bebine kože…

bebina koza

SAPUN

Sapun se koristi sa ciljem da odstrani naslage sa površine bebine kože, bilo da je reč o spoljnim česticama, kao što su prašina ili, pak, produkti kože. Takođe, pranjem se sprečava razvoj bakterija.

Ispitivanjima je dokazano da su za bebinu kožu najbolji neutralni sapuni bez boje i mirisa. Napomenimo i to da ne treba preterivati sa upotrebom sapuna jer se na taj način uništava zaštitni omotač kože.

PENA & ŠAMPON

Ovi preparati moraju da budu blagi i ne smeju da sadrže supstance koje iritiraju nežnu bebinu kožu. Ovo je naročito važno pri izboru šampona za bebinu kosicu kako bi se sprečilo „peckanje“ očiju.

Novorođenim bebama ne treba prati glavicu šamponom, već samo vodom. Kasnije, kada dete malo poraste, možete početi da upotrebljavate bebi šampon. Preporučljivi su oni koji sadrže ekstrakt kamilice ili lavande.

BEBI ULJE

Većina pedijatara ne preporučuje upotrebu ulja, iako na tržištu postoji širok spektar tih proizvoda. Ukoliko je vaš stav drugačiji, savetujemo vam da ga ne upotrebljavate svakodnevno, već, na primer, samo prilikom masaže.

Tačno je da ulje stvara zaštitini sloj na bebinoj koži, te je tako štiti od štetnog dejstva prljavštine, ali ono zatvara pore i sprečava da koža „diše“.

PUDER

Dečji puder je korisno kozmetičko sredstvo, ali pod uslovom da se pravilno upotrebljava. On se nanosi isključivo na potpuno suvu kožu i to u veoma tankom sloju, jer se u protivnom višak pudera pretvara u grudvice koje mogu da izazovu crvenilo.

Svi bebi puderi su dobri, bez obzira na „marku“, a koji ćete odabrati, zavisi od ukusa i iskustva. Vodite računa o tome da beba ne udahne čestice pudera!

LOSION

Losioni su pogodni za čišćenje kože od ulja jer uklanjaju sve vrste nečistoća, a na koži ostavljaju tanak, mastan sloj koji ne ometa njene prirodne funkcije. Međutim, ukoliko redovno kupate bebu i negujete njenu kožu odgovarajućom kremom, losion je potpuno suvišan.

KREMA

Ovo je najvažniji proizvod u bebinoj kozmetičkoj „torbici“. Nakon pranja i eventualnog čišćenja uljem (ili losionom), najvažnije je dobro „podmazati“ i zaštititi sva mesta i pregibe na kojima je koža izložena trenju i nečistoći.

Na guzu, kao i pregibe tela, nanesite zaštitinu kremu u debljem sloju, dok je na lice i ostale regije treba mazati u tankom sloju. Međutim, lice vaše bebe nemojte „negovati“ kremama koje sadrže ulja jer su suviše masne, te zatvaraju pore. Za lice koristite običnu bebi kremicu.

Savet plus

Nije važno za koji ćete se kozmetički preparat odlučiti, već da li ga pravilno upotrebljavate i ne preterujete sa njegovom primenom, jer ćete tako izazovati suprotan efekat.

Izvor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije