Kosa u trudnoći
09.05.2023 Trudnoća

Kosa u trudnoći: Opadanje, tanke vlasi, farbanje

Hormonske promene mogu uticati na vašu kosu, pa zbog toga kosa u trudnoći može postati tanka, opadati ili čak postati gušća.

Otkrivamo vam kada možete očekivati ove promene, kao i do kada će trajati i zbog čega nastaju. Takođe, otkrijte da li je bezbedno da farbate kosu u trudnoći.

Kosa u trudnoći: Opadanje, tanke vlasi, farbanje

Kosa u trudnoći može postati gušća

Vaša kosa ima prirodan životni ciklus. Svaka pojedinačna vlas raste, a zatim miruje 2 ili 3 meseca pre nego što je „pogura“ nova dlaka koja raste u tom folikulu. Međutim, u trudnoći ovaj ciklus se menja.

Mnoge buduće mame imaju utisak da im kosa postaje gušća oko 15. nedelje trudnoće. I to nije slučajnost. Ovo se dešava ne zato što pramenovi kose postaju deblji, već zato što kosa ostaje duže u fazi rasta. Osim toga, zbog povećanja hormona estrogena manje kose opada nego obično. Možda vam pomogne i ovo: Svrab kože u trudnoći: Kako da ga ublažite? (mojabeba.rs)

Opadanje kose u trudnoći

Neke buduće mame ipak doživljavaju da im kosa opada mnogo više tokom trudnoće. To se dešava zbog smanjenja estrogena, što je se može desiti kao rezultat sledećeg:

  • prestanak uzimanja oralnih kontraceptivnih pilula
  • hormonska neravnoteža tokom trudnoće

Takođe, uobičajeno da kosa više opada i nakon trudnoće kada se estrogen vrati na uobičajeni nivo. Zbog toga možete primetiti da vam je kosa tanka do otprilike 3-4 meseca nakon rođenja vaše bebe.

Opadanje kose u trudnoći obično nije razlog za zabrinutost. Zbog hormosnkih promena je potpuno normalno da dođe i do promena u rastu kose do oko 12 meseci nakon porođaja. Ako imate utisak da je gubitak kose prekomeran ili da se rast kose nije normalizovao za 12 meseci, razgovarajte sa svojim lekarom.

Farbanje kose u trudnoći

Smatra se da upotreba boje za kosu ili farbe ne može naštetiti vašoj bebi, jer vaša koža ne upija previše štetnih hemikalija da bi uticale na vas ili vaše čedo. Ipak, poželjno je da koristite farbe za kosu bez amonijaka ili prirodne boje za kosu. Takođe, možda biste radije odložili farbanje kose dok se ne završi prvi semstar trudnoće.

Ovo su saveti koje treba imati na umu pri farbanju kose u trudnoći:

  • nosite rukavice ako sami farbate kosu
  • uverite se da ne ostavljate boju za kosu duže nego što je potrebno pre ispiranja
  • farbajte kosu u prostoriji koja je dobro provetrena
  • dobro isperite skalp
  • ne farbajte se više od 3 ili 4 puta tokom trudnoće
  • pratite uputstva na pakovanju boje za kosu
  • ne mešajte različite proizvode za farbanje kose

Ako niste sigurni, razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je vaš tretman il ifarba za kosu bezbedna za upotrebu tokom trudnoće. Otkrijte i ovo: Pitanja o porođaju koja mnogi ne smeju da pitaju (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

LightFieldStudios/GettyImagesPlus

još iz kategorije