04.02.2017 Trudnoća

Nega kose u trudnoći i nakon porođaja

Zbog promena kroz koje nam telo prolazi i zbog divljanja hormona, tokom trudnoće nam je potrebna malo drugačija nega kose.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Trudnoća donosi mnoge hormonalne promene ženskom telu. Inače stabilan protok hormona u trudnoći izaziva emocionalne i fizičke transformacije koje najčešće utiču na zdravlje kose kako kod trudnica tako i kod novopečenih mama. Iako su ove promene trenutne i uglavnom sve se vrati na staro ubrzo nakon porođaja ženama je veoma važno da onda kad su ranjive i osetljive dobro izgledaju.

Zašto nastaju promene?
Svaka promena u nivou estrogena bilo da je uzrokovana trudnoćom, kontracepcijskim tabletama, spontanim pobačajem ili odbijanjem bebe od sisanja može uticati na zdravlje kose. Kad niste trudni kosa na glavi raste u regularnom ciklusu. Svaka dlaka raste otprilike 1,2 cm mesečno od 2-6 godina, nakon toga rast prestaje na nekoliko meseci, nakon čega kosa opada i pravi mesto za novu kosu koja treba da naraste.

Deblja kosa Tokom trudnoće veruje se da nivo estrogena produžuje fazu rasta kose dok smanjuje fazu kada kosa ne raste. To objašnjava pojavu gušće i bogatije kose kod trudnica, a mnoge su posvedočile da im je inače „poslušna“ kosa tokom drugog stanja bila potpuno van kontrole.

Masna i talasasta kosa U zavisnosti od vaših genetskih predispozicija tokom trudnoće proizvodnja prirodnih ulja na vlasištu može da se pojača ili smanji u skladu sa hormonalnim promenama na taj način uzrokujući da inače ravna kosa postane talasasta ili suva kosa postane masna. Nekoliko saveta vašeg frizera može vam pomoći da pravilno negujete kosu tokom trudnoće.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije