Zašto bebama opada kosa?

Opadanje kose kod beba nedugo nakon porođaja sasvim je normalna pojava koja ne treba da vas brine. Razlog je hormonalne prirode.

Foto: Guliver/Thinkstock

Pre rođenja beba je imala visoke nivoe hormona koji su do nje stizali putem posteljice, a nakon rođenja taj nivo brzo opada. Uvođenje hormonalne ravnoteže privremeno zaustavlja rast bebine kosice, a kod mnogih beba dolazi i do potpunog opadanja kose s kojom su rođene.

Vrlo brzo nakon što kosa otpadne nova počinje s rastom. Kraće vreme može se činiti da kosa raste neravnomerno, ali će nova, jača kosa, brzo prekriti mesta koja su bez kose. Inače, kod beba se često javljaju i područja bez kose do kojih dolazi zbog spavanja u istom položaju. To je obično deo glave koji beba trlja o dušek ili sedište u automobilu, pa se usled toga nežna i tanka bebina kosa lomi.

Kad kosa počne opadati praktično jako malo možete učiniti jer je to sasvim normalan razvojni proces kroz koji detetov organizam mora proći. Ipak, ako beba nastavi da gubi kosu i nakon što je nova izrasla, pogotovo nakon šest meseci starosti, obratite se pedijatru.

Opadanje kose ponekad može biti znak da se radi o nekom problemu vezanom za ishranu. Moguće je, recimo, da dete ne unosi dovoljno gvožđa.

Na kraju, ako beba ima vrlo malo ili nimalo kosice, to ne znači da će kasnije imati slabu i retku kosu, samo joj treba dovoljno vremena.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije