27.04.2014 Korisni saveti

Zatrudnite zdravo!

Istraživanja otkrivaju da svaka žena što pre treba da preduzme korake za zaštitu plodnosti – bez obzira na to da li želi bebu u najkraćem roku ili u bliskoj budućnosti ne može ni da zamisli da postane majka.

zdrava trudnoca

Sposobnost začeća smanjuje se s godinama – i to je činjenica koja je svima dobro poznata. Ipak, i način života i spoljašnji faktori značajano utiču na plodnost. Ako činite sve što možete da biste očuvali funkcije mozga i srca, onda štitite i reproduktivno zdravlje, što je koristan bonus.

I… nemojte da paničite da ste zakasnili u preduzimanju odgovarajućih mera zaštite – verovatno ćete se iznenaditi koliko metoda sa naše liste već preduzimate da biste sačuvali svoje reproduktivno zdravlje.

Zdrava telesna težina

Ako imate višak kilograma, onda je i rizik od pojave dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja veći. Osim toga, regulacija telesne mase može da poboljša i sposobnost začeća.

Indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 najbolji je indikator idealne težine i optimalne plodnosti. Nedavno urađena studija američkih stručnjaka za lečenje steriliteta pokazuje da uvećanje telesne mase posle trudnoće produžava period do druge trudnoće (što je broj kilograma veći, time je šansa za začeće manja).

Višak i manjak kilograma mogu da poremete hormonsku ravnotežu u organizmu, a naročito da se odraze na nivo estrogena, ključnog hormona za ovulaciju. Nezdrava telesna težina otežava i tok trudnoće, a može da bude rizična i po majku i po bebu.

Fizička aktivnost prioritet

Statistike pokazuju da se danas samo 14% žena bavi fizičkom aktivnošću po pola sata tokom većine dana u nedelji. Idealno vreme da otpočnete režim vežbanja jeste ono dok je beba samo u planu, jer ćete tako stvoriti dobru naviku, koje ćete se lakše pridržavati i kada budete u drugom stanju. Osim toga, fizička aktivnost osigurava dovoljno energije i izdržljivosti, što vam je nesumnjivo potrebno dok nosite bebu!

Do drugog tromesečja, vaše srce radi za 50% brže nego na početku trudnoće, zato će vam dobra fizička kondicija, koju ćete steći pre začeća, biti od velike koristi. Započnite program fizičkih aktivnosti nekim realno ostvarljivim ciljem, kao što je polusatna šetnja.

Pročistite vazduh

Pušenje od šest do deset cigareta dnevno umanjuje šansu za začećem za 15%. Više od 4.000 hemijskih materija, koje se nalaze u duvanskom dimu, dokazano snižavaju nivo estrogena. Takođe, pušenje umanjuje kvalitet i kvantitet jajnih ćelija, što znači da ubrzava prirodan proces gubitka jajnih ćelija. Dakle, prestanite da pušite pre nego što zatrudnite.

Ostavite sebi dovoljno vremena da se odviknete – uz upotrebu nikotinskih flastera i žvakaćih guma, koje oslobađaju malu količinu nikotina u krvotok, pa nisu bezbedne za upotrebu u trudnoći i tokom perioda dojenja.

Pušenje u trudnoći povećava rizik od rađanja beba težine ispod proseka (od 20 do 30 posto), kao i od mrtvorođenih beba (10 posto). Žene nepušači takođe treba da redukuju vreme provedeno u društvu pušača, jer pasivno pušenje može da naruši funkciju pluća ploda u razvoju ili da utiče na težinu novorođenčeta.

Multivitaminski dodatak svakog dana

Čak i žene koje se pravilno hrane ne uzimaju dovoljno hranljivih materija, koje su potrebne za normalan razvoj ploda i tok trudnoće. Zato multivitaminski preparat, koji sadrži kombinaciju neophodnih vitamina i minerala u optimalnoj dnevnoj dozi, podmiriće sve potrebe vašeg organizma. Inače, gvožđe je mineral koji naročito povećava moć začeća, zbog čega treba da je u sastavu multivitaminskog preparata koji ćete uzimati. Brojne studije pokazuju da žene, koje svakodnevno uzimaju gvožđe kao dodatak ishrani, smanjuju rizik od neplodnosti za 40%.

Folna kiselina je još jedan ključni element koji treba da uzimate pre začeća. Iako vitamin B (folna kiselina je oblik vitamina B) neće povećati šanse za začeće, svakako će drastično smanjiti rizik od defekata neuralne tube kod ploda, kao što su spina bifida i anencefalija. Uzimanje folne kiseline pre nego što ostanete u drugom stanju od vitalnog je značaja, jer se razvoj neurološkog sistema fetusa odigrava upravo u prvih nekoliko nedelja od začeća, kada mnoge žene i nisu svesne činjenice da su trudne.

Bezbedan seks

Korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu drastično smanjuje rizik od pojave seksualno prenosivih bolesti, koje mogu da naruše funkciju reproduktivnog sistema. Oboljenja poput hlamidije i gonoreje mogu da oštete jajovode i naruše sposobnost začeća. Inače, ove dve vrste bolesti često ne prate simptomi, zbog čega postoji mogućnost da se čak godinama ne dijagnostikuju.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije