13.05.2015 Korisni saveti

Šta sve treba da znate o epiduralnoj anesteziji?

Otkako je epiduralna anestezija postala dostupna i u većini gradova našeg regiona, gotovo da ne postoji trudnica koja ne bi htela da sazna sve o onome što može da nam ublaži porođajne muke.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Donosimo vam sve što biste želeli da znate o epiduralnoj anesteziji.

Kako epiduralna deluje?
Epiduralna anestezija donosi trajno olakšanje bolova u celom donjem delu tela, pri potpunoj svesti. Iako mnogi misle da pod epiduralnom anestezijom potpuno gubite osećaj to nije sasvim tačno. Lek se daje kroz veoma tanki kateter u epiduralni prostor na ivici membrane koja okružuje vašu kičmu.

Kako izgleda sam proces?
Da bi se epiduralna anestezija ispravno dala, trudnica bi trebalo da leži na boku, skupljena u položaj fetusa ili sedi na rubu kreveta, takođe povijenih leđa. Nakon toga uz pomoć igle u određeni deo kičme se stavlja tanki kateter kroz koji se ubrizgava lek. Prvo se ubrizga manja doza leka da se vidi kako će trudnica i beba reagovati i da se utvrdi da li je kateter postavljan kako treba. Otkucaji srca bebe i krvni pritisak trudnice se prate na svakih pet minuta dok se ne bude sigurno da epiduralna anestezija nema nikakve negativne posledice. Lekovi koji se daju u epiduralnoj anesteziji su uglavnom mešavina narkotika i anestetika. Lokalna anestezija blokira osećaj boli, dodir, pokret i temperaturu dok narkotici blokiraju bol ne utičući na pokretljivost nogu. Prvo olakšanje oseti se 20 minuta nakon što se primi cela doza leka.

Kad je najbolje vreme za epiduralnu anesteziju?
Mnogi lekari i babice žele da trudnica aktivno učestvuje u prvom delu poroda tako da se epiduralna anestezija ne preporučuje dok žena nije otvorena 4-5 centimetara, ukoliko su trudovi učestali i normalni.

Izvor: LifePressMagazin
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije