Čega se trudnice plaše
24.03.2023 Korisni saveti

Čega se trudnice plaše: Načešći strahovi u trudnoći

Prirodno je da ste pod stresom kada ste trudni. Čega se trudnice plaše? Trudnoća donosi gomilu intenzivnih emocija: ogromnu radost, uglavnom – ali veliku zabrinutost. Koju strahovi opravdani, a koji ne.

Čega se trudnice plaše?

1. Šta ako slučajno zgnječim svoju bebu (u stomaku)?

Samo majke znaju koliko je ovaj strah zastupljen. Ako ste navikli da spavate na stomaku, razumljivo je da ćete se brinuti da se ne vratite u taj položaj usred noći. Ali istina je da se možete opustiti – vaše telo prirodno štiti bebu koja raste. U ranim fazama trudnoće, zapravo je bezbedno spavati na stomaku. Kada stomak (i beba) počnu da rastu, ionako vam neće biti udobno, pa čak ni moguće da ležite dugo na stomku.

2. Šta ako pojedem nešto što će naškoditi bebi?

Važno je pratiti smernice o tome šta jesti i piti tokom trudnoće, ali i zapamtite da su te liste napravljene s velikim oprezom. Trudnice su uglavnom previše opsednute time da sve rade savršeno, pa je zaista malo verovatno da će uraditi nešto što je opasno po bebu. Većina upozorenja je došla da bi se sprečilo trovanje hranom, koje može izazvati ozbiljne komplikacije tokom trudnoće. Jedan od najvećih strahova je listerioza, bakterijska infekcija koju možete dobiti konzumiranjem mesnih prerađevina i sira. Srećom, danas je ta vrsta infekcija je izuzetno retka Naravno, i dalje treba izbegavati problematičnu hranu, uključujući alkohol, sirovo meso, sirove morske plodove i nepasterizovano mleko i sir.

Čega se trudnice plaše: 3. Šta ako mi vodenjak pukne u javnosti?

Za razliku od onoga što vidite u filmovima, trudovi obično ne počinju na ovaj način. Kod manje od 15 procenata vodenjak pukne pre nego što počnu trudovi. Čak i ako se to dogodi, to nije iznenadni potop, već više blago curenje. Dakle, ako vam se to dogodi u javnosti, vrlo verovatno ćete biti jedina osoba koja to zna.

4. Šta ako upiškim u  javnosti?

Nećemo vas lagati – sasvim je moguće da u jednom momentu izgubite kontrolu nad bešikom. U kasnijim fazama trudnoće, iznenadni smeh, kijanje ili kašalj mogu isprovocirati curenje urina. Jednostavno rešenje? Idite redovno u toalet, čak na svakih sat ili dva. Ako bešiku držite praznom, manja je verovatnoća da ćete procuriti. I ne zaboravite Kegelove vežbe.

5. Da li sam uopšte sposobna da brinem o novorođenčetu?

Iako je period nakon porođaja izuzetno stresan i iscrpljujući, brzo ćete pohvatati konce. Edukujte se na vereme. Gomila je portala koji nude dragocene savete novopečenim mama. Na kraju, nije to nuklearna fizika. Možete vi to.

 

 
eternalcreative /gettyimages.co.uk

još iz kategorije