suplementi u trudnoći
17.05.2022 Trudnoća

Koje suplemente treba piti u trudnoći?

Tokom trudnoće vaša beba u potpunosti zavisi od vas. Nutrijenti koje ona dobija u potpunosti se crpe iz vaše ishrane i produkt su vašeg načina života. Zato, jedno od prvih upozorenja koje trudnice dobijaju jeste: pazite na unos vitamina i minerala.

Koje vitamine bi trebalo da uzimam tokom trudnoće?

 Na vrhu liste nutritijenata koji su potrebni bebi su folna kiselina i gvožđe, čiji se unos strogo kontroliše tokom trudnoće. Uz njih, za pravilan razvoj ploda neophodni su i:

  • jod – neophodan je za razvoj nervnog sistema

  • vitamin B12 – pomaže razvoj mozga

  • vitamin D – neophodan za pravilan rast kostiju

  • vitamin C – bez njega organizam majke neće iskoristiti gvožđe na adekvatan način

  • vitamin B6 – održava metabolizam belančevina, šećera i masti.

Folna kiselina

Kada se uzima?

Mesec dana pre začeća i tokom celog prvog trimestra

Zašto?

Folna kiselina je jedan od vitamina B-grupe, koji reguliše procese stvaranja novih ćelija, pa je izuzetno značajan tokom prvih nedelja trudnoće, tokom deobe ćelija i stvaranja prvih tkiva. Upotreba folne kiseline obavezna je između 17. i 30. dana od začeća, odnosno tokom 4. do 6. nedelje trudnoće, jer to je period kada se stvara neuralna cev embriona, odnosno zametak buduće kičmene moždine bebe, kičme i kosti glave fetusa. Nedostatak folne kiseline jedan je od vodećih uzroka poremećaja u formiranju nervnog sistema, pre svega stanja poznatog kao spina bifida. Upotreba ovog suplementa smanjuje šansu za problemima prilikom zatvaranja neuralne cevi, i to za 70 odsto. 


Đumbir

Kada se uzima?

U situacijama kada se trudnica bori s jakim mučninama

Zašto?

Kod jedne od deset trudnica, mučnine će biti toliko izražene da će uticati na njenu ishranu, pa čak dovesti i do smanjenja telesne težine u prvim mesecima trudnoće, što nikako nije dobro za plod, niti za majku. Suplementi đumbira, kako je utvrdila Američka asocijacija akušera, bitno smanjuju potrebu za povraćanjem i pospešuju apetit kod trudnica.  (Pročitajte i : Blagodeti lekovitog napitka: Za šta je sve dobar čaj od đumbira)

Vitamini u trudnoći

Kada se uzimaju?

Tokom cele trudnoće

Zašto?

Multivitaminski dodaci koji se prepisuju trudnicama koriste da bi se budućoj mami obezbedile dovoljne količine vitamina i za pravilan razvoj ploda, ali i za održanje njenog imunog sistema pod kontrolom. Ipak, jako je važno da ove vitamine ne uzimate na svoju ruku. Pojedini vitamini, ako se unesu u visokim dozama, mogu da budu štetni za plod. Poseban je oprez potreban u slučaju vitamina A, C i E. Sa druge strane, potrebno je da obezbedite unos vitamina B12, D vitamina i omega-3 kiselina. Zato – slušajte lekara i pratite njegove preporuke.

Omega-3 kiseline

Kada se uzimaju?

Po preporuci lekara

Zašto?

Istraživanja u Americi i Engleskoj potvrdila su da suplementi omega-3 kiselina mogu da smanje rizik od pobačaja. Ipak, još uvek nisu sprovedene detaljne studije koje bi trebalo da utvrde da li postoji ikakav, makar i najmanji, rizik za plod ukoliko majka uzima ove suplemente. Zato lekari savetuju da ih nipošto ne uzimate na svoju ruku, već se oni kontrolisano preporučuju ženama koje inače imaju istoriju prevremeno okončanih trudnoća. (Otkrijte i: 10 supernamirnica za mališane)

Gvožđe

Kada se uzima?

Najranije od 5. meseca

Zašto se uzima?

Kako trudnoća odmiče, bebine potrebe za gvožđem postaju sve veće, pa majci preti opasnost da, ukoliko se unos ovog važnog elementa ne poveća, postane anemična. Anemija onemogućava pravovremeno i kvalitetno snabdevanje ćelija kiseonikom i hranljivim materijama. Stoga se, ukoliko redovne kontrole kompletne krvne slike pokažu manjak hemoglobina, majke šalju na analize gvožđa i propisuju im se pažljivo odabrani suplementi.
gpointstudio/gettyimagesplus

još iz kategorije