Kako da beba lepo uhvati bradavicu
01.04.2023 Dojenje

Kako da beba lepo uhvati bradavicu?

Kada se beba rodi, novim roditeljima sve deluje stresno i teško i većina njih se brine da li radi sve na ispravan način. Između ostalog, tako se nove mame osećaju kada je u pitanju dojenje. Međutim, sva nauka je u vežbi i savladavanju tehnike. Kasnije, dojenje će vam biti sasvim rutinska stvar. Ako se pitate kako da beba lepo uhvati bradavicu, na pravom ste mestu. Slede saveti za dojenje.

Kako da beba lepo uhvati bradavicu?

Mada će vam svaki medicinski stručnjak reći da je dojenje najprirodnija stvar na svetu, treba da znate i da je to veština koja se iz dana u dan poboljšava i uči. Potrebna vam je vežba i strpljenje do trenutka kada ćete uspeti bez ikakvog problema i stresa da podojite svoju bebu.

Pre svega, potrebno je da beba nauči da lepo uhvati bradavicu kako bi se prčvrstila za vašu dojku jezikom i ustima. Ukoliko to uspete, beba će se lako hraniti, a vi nećete osetiti nikakve neprijatnosti. Ukoliko vas bole grudi i bradavice dok dojite, to je najverovatnije znak da beba nije pravilno pričvršćena za bradavicu. Slede saveti kako da beba lepo uhvati bradavicu.

Udobnost

Veoma je bitno da se namestite tako da i vama i vašoj bebi bude udobno. Proverite da li su glava i telo vaše bebe u pravo liniji, jer ako nisu – to može otežati gutanje mleka. Takođe, potrebno je da proverite da li pravilno držite bebin vrat, ramena i leđa.  Pri dojenju beba bi trebalo da bude u položaju da nagne glavu unazad i lakše proguta mleko.

Zauzmite pravu poziciju

Bebu postavite tako da joj nos bude tačno naspram bradavice. Kako bi se dobro nahranila, potrebno je da beba uspe jezikom da izvuče mleko iz vaše bradavice. Da biste bebi pomogli u tome, potrudite se da njena donja usna i jezik budu u kontaktu sa vašom dojkom. Kada beba otvori usta, prinesite je svojim dojkama. Glavu treba laganao zabaciti unazad, tako da brada bude napred. Kada beba usnama dodirne vašu dojku, trebalo bi da spusti donju vilicu i povuče bradavicu.

Pronađite pravi trenutak

Kada primetite da bebina vilica počinje da pada, počnite bebu da približavate sebi. Ako sačekate da beba skroz otvori usta pre nego što počnete da je približavate, njena usta će se polako već zatvarati kada dođu do dojke.

Kako da beba lepo uhvati bradavicu: Počnite što pre sa dojenjem

Ako odmah po porođaju počnete da dojite bebu, to će biti lakše. U tom slučaju iskoristićete bebine urođene reflekse. što je ujedno lakše i za mamu i za bebu. Takođe, neposredno nakon porođaja i zalihe mleka su veće. Ukoliko se desi da po porođaju niste uspeli odmah da dojite, ne brinite se. Fokusirajte se na kontakt sa vašom bebom i dozvolite joj da se navikne na vas, vaš dodir i miris.

Kako da budete sigurni da je sve u redu?

Postoji nekoliko znakova koje treba da ispratite kako biste bili sigurni da je sve  u redu. Pre svega, trebalo bi da primetite da beba guta, a da vas ništa ne boli. Ukoliko mislite da beba nije lepo uhvatila bradavicu, nežno stavite prst između bebinih usta i dojke kako biste prekinuli dojenje, a zatim pokušajte ponovo.

Ako beba deluje zadovoljno i srećno nakon hranjenja, a uz to, dobija na težini i posle prve dve nedelje ima najmanje šest mokrik i dve prljave pelene dnevno, to je znak da je sve u redu. Za sve nesigurnosti koje imate, uvek možete razgovarati sa lekarom.
Jovana Jevtić

Anastasiia Stiahailo/Getty Images Plus

još iz kategorije