20.05.2015 Zdravlje deteta

Svako treće dete u Srbiji pati od deformiteta kičme

Svako treće dete u Srbiji ima neki oblik telesnog deformiteta, a najizraženiji je kriva kičma, pokazali su rezultati sistematskih pregleda sprovedeni u školama širom zemlje.

Uz ravne tabane i problem gojaznosti kod dece, kriva kičma je najdominantniji telesni deformitet kod dece, sa tendencijom daljeg rasta.

Kako bi skrenulo pažnju javnosti na narastajući problem među školarcima i motivisalo što veći broj mališana da se aktivno uključi u sport, Viner Štediša osiguranje je četvrtu godinu zaredom sprovelo nacionalno-rasprostranjen projekat „Sportski čas – Ispravi se!“, koji je i ove godine organizovan u Pirotu.

U saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Viner Štediša osiguranje je oformilo stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkaša koji svake godine obilaze škole širom zemlje kako bi edukovali mališane o problemu krive kičme, ali i navelo najmlađe da se aktivno uključe u sport.

Rezultati sa terena pokazuju da nakon svake akcije interesovanje za odbojku u određenoj sredini poraste čak za 15 procenata.
Osnovci u Pirotu su se družili sa istaknutim sportistima, odbojkašem i odbojkašicom Nemanjom Petkovićem i Aleksandrom Božilović iz ženskog i muškog odbojkaškog kluba „Pirot“, koji su na radost 150 mališana sa njima odigrali egzibicioni odbojkaški meč prikazujući im sve lepote tog sporta, dok je lekar Aleksandar Đorđević održao korisno predavanje o deformitetima kičmenog stuba prilagođeno dečjem uzrastu.

On je istakao da su telesni deformiteti kod osnovaca izraženiji više nego ikada ranije, a da je uz ravne tabane i problem gojaznosti kod dece, kriva kičma najdominantniji sa tendencijom daljeg rasta.
Kao dobar primer kako bi se taj problem mogao korigovati i sprečiti Đorđević je naveo odbojku, kao najbolji dvoranski sport za pravilan telesni razvoj dece.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije