27.11.2016 Kutak za mame

8 stvari koje ne biste smeli da priredite mami sa malom decom

Majčinstvo je najlepši osećaj na svetu, ali je isto tako i veoma teško. Donosimo vam nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegavate, ukoliko želite da olakšate ovaj „zadatak“ mamama…

Foto Guliver/Thinkstock

Foto Guliver/Thinkstock

Mlade mame mogu da budu vrlo osetljive, a kako i ne bi… Pogledajte spisak nekoliko naizgled bezazlenih stvari koje mogu povrediti osećanja jedne mame. Evo šta nikako ne biste smeli da radite:

Da se pojavite bez najave
Umesto toga bilo bi lepo da joj pošaljete poruku i kažete: “Donosim kafu”.

Da probudite njenu decu
Ko zna koliko je jadnoj mami trebalo vremena da uspava decu, koliko je suza proliveno pre nego što su mali “vampiri” odlučili da mirno utonu u san. I najzad kada ih je uspavala, mama može da digne sve četiri u vis, sve je napokon tiho. Ako prekinete taj mir, ne samo da ćete mami uništiti popodne, već ni njena deca neće dobiti adekvatnu količinu sna. Sada ima posla sa plačljivom i nervoznom decom, a i sama je nervozna, jer nije imala dovoljno vremena za sebe. Zbog čega je mrzite?

Da otkažete čuvanje dece koje ste obećali
Mame najviše na svetu vole svoju decu, ali kada se neko ponudi da ih umesto nje pričuva, njenoj sreći nema kraja. Bilo da ste se ponudili da decu pričuvate na jedan sat ili ceo dan, šanse da je mama zakazala nešto za nju bitno, kao što je recimo zubar, su velike.

Da popijete svu njenu kafu
Mami je potrebna šolja kafe, baš kao što je ribi potrebna voda. Ako joj ispijete kafu vi ćete biti kao riba bez vode – mrtvi.

Da je pitate šta radi ceo dan kod kuće sa decom
Dozvolite da vam nešto objasnim – mame nemaju vremena čak ni da vam ispričaju šta rade celog dana. Umesto da joj postavite takvo pitanje, recite joj da je sjajna mama. Verujte mi – ne čuje to tako često.

Da joj kažete da je njeno porodiljsko odsustvo zapravo odmor
Hajde da ponovimo kako se mame provode na ovom “odmoru”. One se oporavljaju od porođaja (često carskog reza) i upoznaju potpuno drugačiji svet sa bebom koja non-stop plače i koja joj dozvoljava da odspava eventualno sat-dva. One uče kako se doji, gube kosu i razum. Suočavaju se sa umorom kakav nikada pre nisu osetile i plaču histerično bez ikakvog razloga. Zvuči kao raj, zar ne? Umesto toga, ponudite se da joj spremite neki obrok ili se igrajte sa starijom decom, dok se ona bavi bebom.

Da je pozovete i kažete da kasnite
Sećate li se srednje škole kada je jedino što ste radili na časovima bilo gledanje na sat i čekanje zvona? Kako se bližio kraj dana, tako su časovi izgledali sve duži. E sada zamislite da vam je neko tada došao i rekao kako će zvono biti odloženo za kasnije, ali nije određeno kada. Mame se osećaju isto kada im kažete da ćete kasniti. Dok doje bebu, one pokušavaju da smire starije dete, u tom momentu zvoni telefon, mama preleće preko kocki rasutih svuda po stanu i javlja se puna očekivanja da ste na putu do kuće sa vinom u rukama.

Da joj nagovestite da je njen život “gotov” sada kada je dobila decu
Imati decu, sa sobom donosi jednu sasvim novu radost, ljubav i dostignuće koje se ne može opisati rečima. Za mamu je njena porodica, ceo njen svet. Njen život se promenio na bolje, iako joj nedostaje sna i pravi odmor. Ona samo želi da bude dobra mama, tako da nemojte da joj činite da se oseća loše i da joj bude još teže. Ako želite da učinite da se oseća dobro recite joj da je to što čini sjajno i da to odlično radi. To će joj popraviti dan.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije