05.06.2016 Putovanja

Pripremite se za putovanje sa malim detetom

Prvi put treba da se uputite na put sa bebom? Neke stvari morate da znate pre nego što krenete…

??????????????????????????????????????????????????????

Roditelji se često pitaju da li i kako sa malom decom na more?! Iskustva drugih govore da i sa malom decom roditelji mogu relativno lako da se pripreme za letovanje, kao i da uživaju u odmoru

Pri organizaciji letovanja sa decom, roditelji moraju da razmišljaju o datumu kada će otići na more, o mestu u koje će ići, o prevoznom sredstvu, tipu smeštaja, kao i o vremenu koje će provesti na plaži.

U punoj sezoni možete očekivati velike vrućine, gužve, a i aranžmani su skuplji nego u pred i podsezoni. Sa druge strane, verovatnoća da u toku letovanja imate veći broj kišnih dana je manja. Aranžmani u predsezoni (maj i početak juna) i podsezoni (kraj avgusta i septembar) su jeftiniji od pune sezone i nema velikih gužvi, ali se može desiti da zbog nestabilnog vremena više dana provedete u sobi nego na plaži.

Predsezona i podsezona
U maju i početkom juna može se desti da more bude hladno za mališane, naročito ako je destinacija severnije i ako je u prethodnom periodu bilo kiše. Sa druge strane u podsezoni je more toplije, ali su kraći dani, pa će i boravak na plaži biti kraći.
Za roditelje sa decom do sedam godina najbolji period za letovanje je prva polovina juna, jer su jutarnje temperature prijatnije i mališani mogu boraviti na plaži do 10-11 časova i kasnije posle 17 časova, što i preporučuju lekari. Deci bi tebalo da zaštitite glavu kačketom ili šeširićem, kao i da koristite sredstvo za zastitu od sunca sa odgovarajucim zastitinim fatkorom. Takođe, važno je da plaža bude blizu smeštaja (ukoliko decu kolicima vodite na plažu), a bitno je i da pri ulasku u more bude duži plićak i da se postepeno prelazi u dubinu.

Prvo kupanje
Roditelji bi posebnu pažnju morali da obrate na odnos deteta prema vodi (ako ranije nisu imali sličnog iskustva), jer može se desiti da se mališan uplaši i da umesto brčkanja, leto provedete šetajući po okolini. Svakako dete ne treba na silu terati u vodu, jer se može postići kontraefekat. Najbolje je lagano privikavanje, prvo samo šetnja po plićaku, a onda će se dete samo polako opuštati i zeleće da udje u vodu. Nije loše ni da ako vidite drugu decu koja se brčkaju priđete i pustite dete da to posmatra, mozda se ohrabri i poželi da i samo uđe u vodu (obavezno nabavite detetu i jedne gumene sandalice). Ako ni to ne uspe, strpite se, sledeće godine će biti bolje, nikako na silu nemojte ga terati da ulazi u vodu. Osmislite neku igru, skupljanja kamenčića u plićaku ili školjki kako bi dete samo prišlo vodi. Stalna pažnja roditelja je neophodna, jer čak iako je ulazak u vodu postepen, dovoljno je da jedan talas zapljusne malo dete, pa da ono do kraja letovanja odbija odlazak na plažu. Kada birate odredište, morate razmišljati i o smeštaju koji bi morao biti bliže plaži, jer ćete imati značajno više rekvizita za lenčarenje na toplom suncu, a nije isključeno ni da neko od dece poželi igračku koja je ostala u sobi pa morate nekoliko puta da idete od sobe do plaže. Ponesite dosta vode i osvezavajućih napitaka, voća i grickalica kako bi deci bio što prijatniji boravak na plaži.

Nezaboravite igračke
Mala deca obično spavaju popodne i tu ne bi trebalo da bude problema, jer će ih kupanje i sunce dodatno umoriti, ali ako ipak mališan odbija popodnevnu dremku ne zaboravite da ponesete ono čime voli da se zanima, kako bi vam najtopliji deo dana bio prijatan. ( Ako imate laptop možete poneti dečije omiljene crtaće, pa će se makar odmoriti gledajući ih ( a mozda i zaspi), a vi ćete moći da pripremite popodnevnu užinu).

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora hotela
Ako su deca uzrasta do dve godine i roditelji im pripremaju obroke bolje ići u smestaj gde je omogućena priprema hrane. Najbolje je hranu pripremati uveče dok deca spavaju. U mnogim hotelima deca do dve godine borave gratis, sto može biti povoljno finansijski, ali svakako treba smisliti kako spremiti hranu za svoje mališane, jer mnoga deca ne vole hotelsku hranu. Za malu decu svakako treba poneti dosta garderobe kako letnje (da vam se odmor ne pretvori u pranje veša) tako i jesenje, a treba se raspitati i da li u smeštaju koji želite da iznajmite postoje krevetići ili slični dečiji rekviziti. Sa starijom decom moguće je otići u hotele, ali tu treba razmišljati i o drugim sadržajima osim plaže, kao što su zabavni parkovi, ringišpili, tramboline, mini klub…

Izbor prevoza
Takođe, treba razmišljati i o tome koliko je određena destinacija daleko, odnosno koliko traje put do tamo, kao i da li ići sopstvenim prevozom, organizovano autobusom, ili avionom.
Avionom je najlakše, ali i najskuplje, a postoje i destinacije do kojih se ne može avionom. Ko ide avionom treba da ponese vodu i hranu, rezervnu pelenu, zbog eventualne promene reda letenja, naročito u povratku kada su “džepovi prazni”, a ljudi se najviše opuste jer misle da su za sat vremena kod kuće, a ispostavi se da na aerodromu provedu i 24 sata. Najudobnije je putovati svojim vozilom, jer tu vi ili vaša deca određujete pravila. Računajte ipak, da ćete imati više stajanja nego ranije, kao i da će pauze tokom vožnje u mnogome zavisiti od zahteva i navika vaše dece. Ukoliko pak niste u mogućnosti da putujete avionom ili automobilom i putujete autobusom obavezno ponesite peškir i jastuk na koje će se dete nasloniti i spavati. U varijanti da dete ne plaća prevoz, to znači da nema ni sopstveno sedište u autobusu, što znači da će vam ceo put sedeti na kolenima. Preporučujemo da za dete ipak platite sedište, jer ukoliko je dug put ni vam ni detetu neće biti prijatno. Ponesite pokrivač ili jaknu za dete, jer u autobusu noću moze biti i hladnjikavo kao i prilikom izlaženja na pauze. Ponesite dovoljno vode i dve-tri preobuke za dete, a u toaletima na autobuskim stajalištima odnosno pumpama postoji deo gde možete presvući bebu, vodite računa o higijeni na takvim mestima, jer su mališani osetljiviji od nas.

Obavezna apoteka za decu
Prilikom odabira destinacije, obratite pažnju da u mestu postoji lokalni zdravstveni centar, obavezno uplatite putno osiguranje, jer zbog nekoliko hiljada dinara možete sebi napraviti pakao od letovanja. Mala deca su podložna alergijama, upali uveta, visokim temperaturama, pa bi bilo dobro da sa sobom imate i malu apoteku. Uz dogovor s doktorom trebalo bi poneti sirup ili čepiće za temperaturu, toplomer, sredstvo protiv opekotina, sredstvo za zaštitu od komaraca, nešto protiv alergije, probiotik, kremu za ublazavanje posledica uboda komarca, hanzaplast, fiziološki rastvor za nos, tablete protiv povraćanja ako dete teško podnosi put.

Naime, odmor ćete morati da prilagodite prvo deci, a zatim sebi. Zaboravite na lude provode iz “mladosti”, osim ako povedete baku da noću čuva decu. Ne zaboravite samo, da deca kada se probude hoće mamu i tatu, a ne baku, pa će vam neispavanost teže pasti.

Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije