27.11.2016 Zanimljivosti

10 stvari koje su za roditelje blizanaca nemoguća misija

Svaki roditelj se suočava sa određenim izazovima, ali ako ste mama i tata dve ili više beba sve se duplira. Pročitajte iskustvo mame Alesandre Dabin…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

“Svaka ti čast, ne znam kako sve postižeš”, ovo je rečenica koju u poslednjih devet meseci, od kad sam postala mama blizanaca, veoma često čujem. Naravno da svako roditeljstvo ima svojih izazova i lepih strana, ali imati dve bebe istovremeno zaista zahteva poznavanje određenih finesa.

Iako uživam u tome što sam mama blizanaca, nekad mi ipak bude žao kada pomislim koje sve stvari propuštam:

Druženje sa drugim roditeljima
Biti roditelj ume da bude jako naporno i iscrpljujuće, a još je teže ako nemate sa kim da podelite svoju “muku”. U porodici sa blizancima, svi imaju pune ruke posla. Dakle, kada roditelji jedne bebe počnu da se žale kako im je “od kad su postali mama i tata jako teško da izađu sa prijateljima na večeru zato što stalno moraju da šetaju bebu tamo-vamo”, nama to zvuči jako opušteno i relaksirajuće.

Spavanje kada beba spava
U kući u kojoj se nalazi više od jedne bebe, trenutak u kome one spavaju u isto vreme je magičan, neverovatan i čest kao postojanje jednoroga. Dakle, možete zaboraviti na spavanje.

Kupovina u velikim supermarketima
Mame i tate malih beba znaju koliko odlazak u supermarket može da se pretvori u ludu avanturu, pa zato jedva čekaju da to na brzinu obave. Mame i tate blizanaca, ili trojki, ili više beba, se ove lude avanture ludački plaše. Prosto, ukoliko idete sami sa bebama u kupovinu, poželela bih vam samo dosta sreće, osim ukoliko niste profesionalni žongler.

Kupovina u mini-marketima
Na sve prethodno navedeno dodajte uske prolaze, rafove i police postavljene tako blizu da eventualno mogu da se mimoiđu, jedva, dve osobe. Roditeljima blizanaca mini-marketi su noćna mora.

Jednostavna bebi oprema
Dok sam bila u drugom stanju gledala sam video snimke u kojima su bile prikazane nosiljke namenjene blizancima, kao i kako funkcionišu. Delovalo je prilično jednostavno, pa čak i zabavno. Sada kada sam postala mama deluje isključivo i samo smešno. Dok roditelji jedne bebe jednostavno mogu da je stave u kengur-nosiljku ili slim maramu i da im ruke budu slobodne, mi o tome možemo da sanjamo.

Dojenje na bilo kom mestu
Za novopečene mame dojenje je samo po sebi jako složena i teška radnja na početku. Ali onima koji tvrde da je dojenje kasnije izuzetno praktično “jer svoju bebu možete da nahranite na bilo kom mestu ukoliko ogladni”, bih samo poručila – “Ma nemojte!?” Dakle, svoje blizance ne dojim svakog dana po ceo dan, u početku sam praktikovala tandemsko dojenje, što je zahtevalo pomoć specijalnog jastuka, ali i mog muža. Čik probajte tako nešto van kuće!

Vožnja automobila standardne veličine
Već sam bila u poodmakloj trudnoći sa blizancima, kada smo moj suprug i ja eksperimentisali sa mojim malim automobilom. Moj krupan i visok muž seo je na prednje sedište, a pozadi smo podesili auto-sedišta za blizance. U autu je ostalo mesta otprilike još za iglu. Tada smo rešili da kupimo veći auto.

Izlazak iz automobila
Kad smo već kod automobila, kako da jedna osoba iz automobila izvadi obe bebe i sve stvari istovremeno? Nikako! Nekad je čak nemoguće i obe bebe poneti u isto vreme.

Sedenje u jednom redu u avionu
Iako nam je porodica u istom gradu u kome živimo, moj muž i ja smo često morali zbog posla da putujemo avionom, ali – bez blizanaca. Još uvek nigde nismo leteli sa njima, ali ukoliko su blizanci već dovoljno veliki da sede sami u svojim sedištima, mama ili tata će morati da pređu u neki drugi red, ukoliko je reč o standardnim avionima u kojima su u redu po tri sedišta.

Jedan-na-jedan aktivnosti
Oduvek sam volela stvari kao što su vežbe za mamu i bebu. Ali, na žalost, takvi jedan-na-jedan časovi će morati da ostanu u mojim fantazijama.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije