mamin bes

Znate li šta je mamin bes?

Mamin bes” je termin koji se pojavio u modernoj psihologiji, a služi da opiše ekstremnu ljutnju koju majke ispoljavaju u odnosu s decom. Ako ste ikad vikale na decu u jednom trenutku, a u sledećem se kajale – ovo je tekst za vas.

Šta je, u stvari, mamin bes?

To su momenti u kojima osećate da više ne možete da vladate sobom, a isprovocirale su ih sitnice koje su napravila deca. Klasičan primer je situacija u kojoj, u jednom trenutku, nasmejani postavljate doručak i ćaskate sa starijim detetom, a već u drugom ste u dečjoj sobi i iz sve snage vičete na svog petogodišnjeg sina jer je odbio da obuče petu trenerku zato što mu ne prija. Posle ovakve provale besa, umesto da osećate olakšanje, osećate se izrazito loše, smatrate da ste podbacili i kao čovek i kao majka i zaklinjete se da se to neće ponoviti. Ali, gle: već kroz nekoliko dana ponovo ste u potpuno istoj situaciji.

Psiholozi ističu da ovo nije obična ljutnja. Mamin bes je, u stvari, provala negativnih osećanja koja nismo u stanju da kontrolišemo i koja prati izrazito burna reakcija, a potom i osećaj krivice. Zašto se to događa baš mamama? Jednostavno, majčinstvo je teško, mnogo teže nego što većina žena očekuje i može da izdrži.

Zašto se javlja mamin bes?

Majke su suočene s mnogo suštinskih promena, onih koje nam ceo svet okrenu naglavačke. Većina njih je potpuno neočekivana i šokantna za majku, u velikoj suprotnosti s njenim očekivanjima i uverenjima koja joj je stvorilo društvo i inače sklono da predstavlja idealizovanu sliku nepogrešive majke. (Pročitajte i: Mame imaju samo 17 minuta dnevno za sebe)

Upravo žene kojima je usađena ideja o savršenoj majci i ženi najčešće iskuse pojavu “maminog besa”. One ne priznaju da nisu u stanju da se nose sa svim novim obavezama i ne traže pomoć jer bi se, ako se ispostavi da ne mogu da odgovore očekivanjima koja su same sebi nametnule, osećale neuspešno. Uporno pokušavaju da se izbore s gomilom obaveza, svačije potrebe stavljaju ispred svojih i zbog toga su konstantno pod stresom. A kad ste pod stresom i niste ispunili najosnovnije ljudske potrebe za hranom ili snom, teško je kontrolisati emocije. Upravo zbog toga događa se da mame eksplodiraju “zbog sitnica”. To nisu sitnice, kažu psiholozi, već kulminacija dugo potiskivanih potreba i nezadovoljstava.

Pobedite mamin bes

Psiholozi preporučuju tri osnovne tehnike za borbu s negativnim osećanjima, pa samim tim i s napadima onoga što postaje poznato kao “mamin bes”. U suštini, ako vam ne odgovara nijedna od predloženih tehnika, dovoljno je da posegnete za nekim antistres programom. Jer, erupcije besa nisu ništa drugo nego reakcija na preopterećenje i nagomilanu tenziju.

Vodite dnevnik

Koliko god naivno vam se činilo, vođenje dnevnika će vam pomoći da utvrdite koje su to emocije koje vas zaista tište. Nakon nekoliko nedelja vođenja dnevnika postaće jasnije šta je to što vama zaista predstavlja problem, a kad je problem jednom definisan, mnogo ga je lakše rešiti. Psiholozi prepoznaju jedno jednostavno pravilo: što ste svesniji svojih emocija i što više o njima govorite, manje su šanse da ćete osetiti bes. Dnevnik je jedan od načina da progovorite o svojim osećanjima.

Meditacija

Nemojte dozvoliti da zbog toga što vam meditacija zvuči kao neka fensi povlastica za njuedjž pristalice bez razmišljanja odbacite ovu ideju. Meditacija je tehnika koja dokazano pomaže da se smirite, fokusirate i stavite emocije pod kontrolu.

Zadovoljite svoje potrebe

Ne možete da kontrolišete sve što će deca uraditi, ali možete kontrolisati svoje potrebe. Ukoliko ste premoreni, organizujte dan tako da ranije odete na spavanje, a ako je vaš problem na poslu, pokušajte da ga rešite što pre, makar kod kuće morali da zapostavite neke obaveze.

SUPERSAVET:

Najefikasnije rešenje možda će biti da se obratite nekom psihologu. On će vam pomoći da se izborite sa svojim osećanjima, nađete balans i time stavite “mamin bes” pod kontrolu.
SebastianGauert/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije