04.05.2018 Zdravlje bebe

Zaštita i nega bebine kože tokom leta

Većina beba ima nežnu kožu, koja najčešće ne izgleda savršeno odmah po rođenju. Kod par dana starih beba ona je najčešće modre boje, uglavnom suva, a često se i ljušti. To je sve posledica boravka u majčinom stomaku i prilagođavanja na spoljašnjost. Kupanje novorođenčeta dodatno isušuje njegovu nešnu kožu, pa se roditeljima ne preporučuju često pranje. Posle svakog kupanja savetuje se Pavlovićeva mast, koja će koži vaše bebe pružiti vlažnost i dodatnu zaštitu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nega bebine kože leti

Pojava osipa
Ova nerijatna pojava kod novorođenčeta uglavnom stvara veliku brigu roditeljima. Potpuno je prirodno da dođe do neke vrste osipa kada su bebe vrlo male, naročito na licu, ali može se javiti i na drugim delovima tela. Neke vrste osipa prolaze same od sebe, zavisno od uzroka. Ono što je od velike važnosti je higijena bebine kože, koja bi trebala da se tretira mlakom vodom i blagim bebi sapunima. Nakon kraćek sušenja kože na vazduhu, nakon kupanja, preporučuje se da se koristi Pavlovićeva mast koja će se naneti u tanakom sloju. Nikako nemojte snažno trljati ili cediti sitne bubuljičice na bebinoj koži.

Pelenski osip
Pojava pelenskog osipa je česta. U proseku trećina beba pati od ove vrste osipa. Ponekad, osip može biti izazvan gljivičnim infekcijama, kojima prijaju uslovi untar same pelene. Pojava pelenskog osipa nema mnogo veze sa higijenom, već sa uslovima koji vladaju unutar pelene. Kako bi zaštitili kožu koja je u peleni, idealna je upotreba kreme. Pavlovićeva mast je odlična za stvaranje fine barijere između bebine kože i pelene. Nakon svakog kupanja i menjanja pelena, nanesite tanak sloj Pavlovićeve masti. Ona štiti bebinu kožu od kontakta sa bakterijama i gljivicama koje se razvijaju u toploj i vlažnoj sredini, kao što je pelena.

Pojava ekcema
Ekcemi kod novorođenčeta (najčešće se nazivaju atopiski dermatitis) se najčešće javljka u vidu crvenila i osipa koji svrbi. Uglavnom se javlja na grudima, a može se proširiti na vrat i lice, ako i u zonu koju prekrivaju pelene. U ređim slučajevima javlja se na koži ruku i nogu. Svrab kod bebe izaziva nelagodu i iritaciju, naročito u večernjim satima. Kako bi ste smanjili iritaciju na bebinoj koži izbegavajte sintetičku i vunenu odeću, jer ona pojačava znojenje što dodatno utiče na pojačavanje svraba. Takođe, vodite računa da detrdženti kojma perete bebinu odeću ne sadrži parfeme.

Kako biste smanjili iritaciju izazvanu ekcemom, nanesite Pavlovićevu mast, koja će koži dati vlažnost. U slučaju jačih iritacija kosultujte se sa lekarom. Pavlovićeva mast odlična je za zaštita i nega bebine kože.

Izbor prave nege za vaše dete
Iz dugogodišnje prakse i iskustva Pavlovićeva mast se smatra jednom od najboljih u zaštiti bebine kože od prvog dana. Ona se pokazala kao veoma dobra i pouzdana pri stvaranju zaštitnog sloja na koži. Pavlovićeva mast omogućava koži da diše, ne sadrži parfeme, konzervanse, boje a ima blago antiseptično i umirujuće dejstvo. Klinički je dokazano da sprečava i umanjuje pelenski osip.

Bebina koža je izuzetno osetljiva i nežna, njihova PH se razlikuje od Ph kože odraslog čoveka. Pri izboru kozmetičkih preparata za nežnu kožu vaše bebe, izbegavajte jake kupke i detrdžente, jer oni mogu dodatno da izirtiraju kožu novorođenčeta. Ako ste zabrinuti zbog pojave osipa kod vašeg deteta ili sumnjate na ekcem, najbolje da se posavetujete sa vašim pedijatrom.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije