kada beba sme da spava na stomaku
16.05.2022 Moja Beba

Kada beba sme…

Bebe su izuzetno osetljive i roditelji vrlo brzo otkriju koliko je važno da poštuju preporuke lekara. Saznajte kad je vaša beba spremna za velike prekretnice u razvoju.

Kada beba sme da…

… ide napolje?

Već od petnaestog dana možete voditi svoju bebu u prve šetnje. Neka to u početku budu kraći izlasci, po petnaestak minuta. Već posle nedelju dana privikavanja u šetnji možete ostati koliko vam god to bude prijalo. Ukoliko je zima, pripazite da ne izvodite dete napolje kad su temperature ispod nule. Ako je pak leto, šetajte pre 11 sati pre podne ili nakon 18 sati uveče, a kolica prekrijte pelenicom da sunce ne bi oštetilo nežnu bebinu kožu. U prva dva meseca izbegavajte izlaske ako pada kiša ili duva jak vetar.

…sedi u kolicima?

Odgovor je vrlo jednostavan: bebu možete staviti u sedeći položaj u kolicima onda kad samostalno počne da sedi. Ali, to ne znači da je ona osuđena na ležanje tokom šetnje sve do šestog, osmog ili devetog meseca života. Većina kolica je tropoložajna, što znači da naslon možete postaviti u takozvani poluležeći položaj. Beba će biti u mogućnosti da posmatra svet oko sebe i dobije novu perspektivu, a njena kičma neće biti urgožena. Ipak, ovaj položaj ne bi trebalo praktikovati pre nego što beba napuni četiri i po meseca ili bar sama počne da se uzdiže kao da vežba trbušnjake.

… spava na stomaku?

Vaše dete spremno je da spava na stomaku onda kad mu vrat dovoljno ojača da samostalno može da odigne glavu od podloge i okrene je na drugu stranu a da pritom ne pravi pokret kljucanja, odnosno da mu glava ne pada nosićem na jastuk. Za većinu beba ova prekretnica se događa tokom trećeg meseca života. (Pročitajte i: U kom položaju treba da spava beba?)

…prespava noć?

Od prvog dana, ukoliko ste jedna od izuzetno retkih srećnica. Naravno, pod uslovom da nema postporođajnu žuticu i da su lekari u porodilištu utvrdili da je sasvim zdrava. Ukoliko se vaša beba ne budi noću, žutica je isključena, važno je samo da pratite broj mokrih pelena i njeno napredovanje u težini. Ako dete dobija na kilaži i ima oko sedam mokrih pelena dnevno, nema nikakvog razloga da ga budite za noćne podoje. Međutim, 90% mališana moći će da izdrži noć bez podoja tek u drugoj polovini prve godine života.

… pije vodu?

Preporuka pedijatara je da bebe dobijaju vodu od prvog dana rođenja, bez obzira na to da li ih dojite ili koristite adaptiranu formulu. Ipak, deca koja sisaju ne moraju piti velike količine: dovoljno je da im, malo posle podoja, ponudite prokuvanu i ohlađenu vodu, a da li će je piti – njihov je izbor. Za bebe na adaptiranoj formuli pravila su drugačija: za njih je obavezno da u pauzama između podoja popiju po 10–20 mililitara vode. Veće količine vode beba bi trebalo da počne da pije kad počne da jede čvrstu hranu. (Pročitajte i: Da li beba treba da pije vodu?)

…pije kravlje mleko?

Zvanična preporuka glasi: tek posle prvog rođendana. Pre svega zbog toga što je kravlje mleko daleko siromašnije nutritijentima od majčinog. Ipak, u praksi lekari dozvoljavaju da se s uvođenjem kravljeg mleka počne uz prve kašice. To znači da bi dete trebalo da koristi majčino mleko ili formule u prvih šest meseci svog života, a nakon toga moguće je polagano i umereno uvođenje drugih vrsta mleka.

…u ljuljašku?

Bilo da ste kupili električnu ljuljašku ili vas čeka njihalica ili jaje, odgovor je isti: trebalo bi izbegavati duži boravak bebe u ovom položaju bar u prvih šest nedelja života. Nakon toga bebu polako možete početi da postavljate u ovaj položaj, ali neka u početku vreme provedeno u ljuljašci ili jajetu ne prelazi 15 minuta. Ako se beba uspava dok sedi u jajetu ili ljuljašci, premestite je u krevetac. Smatra se da je ograničavanje vremena koje beba provodi u ljuljašci neophodno jer bi u suprotnom moglo doći do ometanja razvoja krupne motorike.

…. putuje?

Pedijatri smatraju da bi trebalo da se uzdržite od putovanja dok beba ne napuni bar tri meseca, a idealno bi bilo da ima najmanje pola godine kad se uputite na neki duži put. Pre svega, bebina kičma trpi opterećenje kad sedi u jajetu satima, a, sem toga, potreban joj je ritam i u jelu i u spavanju da bi lepo rasla i razvijala se. Pritom, sva deca su osetljiva na promene klime. (Pročitajte i: Pripremite se za putovanje sa malim detetom)

Što se leta avionom tiče, većina kompanija uslovljava da beba bude stara najmanje dve nedelje kad su u pitanju kratki letovi i bar tri meseca za duža putovanja.
još iz kategorije