Kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko
22.03.2023 Bebin jelovnik

Kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko

Kada se beba rodi, uglavnom se hrani majčinim mlekom, odnosno dojenjem ili dohranom. Međutim, kako vreme prolazi, bebina ishrana se menja i mnogi roditelji se pitaju kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko. Pročitajte ovaj tekst i pronađite odgovor na to pitanje.

Ne zaboravite da za ovakva pitanja uvek možete da se obratite i svom lekaru koji bi vam mogao dati savete za vašeg mališana sa čijim razvojem je upoznat. Ishrana bebe za sve mame i tate predstavlja veliki izazov te je veoma važno da budete smireni i staloženi kako biste sve bebine potrebe dobro razumeli.

Kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko

Kada je dete mlađe od godinu dana njemu su potrebne hranljive materije koje se nalaze u majčinom mleku ili u dohrani. Kada dete napuni jednu godinu, neke majke nastavljaju sa dojenjem ukoliko žele, ali uglavnom je preporučljiv i prelazak na punomasno mleko. U ovom periodu nije dobro detetu davati nisko-masno ili nemasno mleko jer je bebama potrebna mast iz mleka jer ona podržava normalan rast i razvoj najpre mozga, a zatim i drugih organa.

Kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko, veoma je bitno pronaći pravi način da se to sprovede u delo. Bebu možete navikavati sa majčinog mleka ili dohrane na punomasno mleko tako što ćete početi da zamenjujete flašicu sa formulom ili flašicu sa majčinim mlekom običnim kravljim mlekom. Do prve godine bitno je da u bebinu ishranu uvrstite raznovrsnu kranu, ali da 2-3 šolje mleka ostanu ritual svakoga dana.

Ukoliko vaša beba ima problem sa alergijama na mleko, te mora da pije sojino mleko ili hipoalergenu formuli zbog te alergije, potrebno je jedno detaljno savetovanje sa lekarom oko uvođenja kravljeg mleka.

Nadamo se da smo vam pomogli i odgovroili na pitanje kada bebe mogu da počnu da piju kravlje mleko. U slučaju da imate bilo kakvu nedoumicu, nikada se nemojte ustručavati da pitate svog lekara u vezi sa tim.
Jovana Jevtić

FamVeld/ Getty Images Plus

još iz kategorije