22.02.2017 Bebin jelovnik

Nemlečna dohrana posle šestog meseca je neophodna

Bebama se u uzrastu od četvrtog do šestog meseca počinje uvoditi čvrsta hrana. Bitno je zapamtiti da je uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe nepotrebno, a nakon šestog meseca neophodno.

Pravila uvođenja čvrste hrane bebama:

1. Svaka nova namirnica se uvodi pojedinačno, na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka.
2. Pratite na detetu znakove eventualne pojave alergije na hranu u vidu ospi, proliva, povraćanja… te odmah obustavite davanje određene namirnice i obratite se lekaru.
3. Hrana se u početku daje specijalnim kašičicama za bebu, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom kako se bebina usta ne bi povredila.
4. Bebu ne hraniti dok priča, plače, leži, hoda, trči ili se igra.
5. U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani ne treba koristiti šećer i veštačke zaslađivače, med, čokoladu i slatkiše, belance, plodove mora, orašasto voće, kokice, čips, mineralnu vodu, gazirane napitke.

Jelovnik/predlog namirnica: Bebi od šest meseci postepeno uvoditi žitarice kao što su pirinač i kukuruz, a od povrća krompir, šargarepu, tikvice, bundevu. Kod uvođenja voća treba paziti da to bude sezonsko voće; u zavisnosti od godšinjeg doba uvode se jabuka, kruška, breskva, šljiva, kajsija, banana.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije