kako da dete bude dobar prijatelj

Naučite dete da bude dobar prijatelj

Već u drugoj godini života deca razvijaju socijalne veštine i počinju da gravitiraju ka vršnjacima. Težnja da budu prihvaćeni i da sklope drugarstva neće ih napustiti tokom celoga života. Prijateljske veze neke su od najznačajnijih koje stvaramo tokom života, zato naučite svoje dete kako da bude dobar prijatelj.

Pričajte sa detetom o prijateljstvu

Prva etapa na ovom putovanju jeste da detetu objasnite šta tačno znači dobar drug. Nemojte gubiti vreme na apstraktne pojmove koje dete slabo razume poput lojalnosti, nesebičnosti, već se radije vodite primerima prilagođenim uzrastu deteta.

Dobar drug:

  • pamti događaje koji su važni za njegovog prijatelja: rođendane, utakmice, odlaske kod zubara…
  • pomaže svom prijatelju i štiti ga
  • koristi fine reči i pristojno se ophodi prema drugima
  • rado provodi vreme sa svojim prijatelje
  • zabavlja svoga prijatelja
  • deli sa njime igračke, hranu, odeću
  • izbegava svađe

Razgovarajte sa svojim detetom o tome kako se ponašaju drugari iz vrtića, komentarišite i analizirajte njihove postupke i pitajte svoje dete kako se osećalo u određenim situacijama. Tako će ono iz dana u dan sticati sliku o tome šta je poželjno, a šta nepoželjno ponašanje za nekog ko želi da bude dobar prijatelj.

Naučite dete socijalnim veštinama

Ovo nije zadatak koji se brzo i lako završava. Jednostavno, ova lekcija se ne uči tako što postavite dete ispred sebe i kažete šta mislite. Socijalne veštine se usvajaju tokom celog života, a vi ste tu da usmeravate svoje dete na tom putu. (Pročitajte i: Da li vaše dete ima izmišljenog prijatelja?)

Čitajte priče i knjige o prijateljstvu

Bilo da se opredelite za bajke, crtane filmove o drugarstvu ili romane (već u zavisnoti od uzrasta deteta), priče o prijateljstvu su najlakši način da dete shvati šta se od dobrog druga očekuje. Ako ste u nedoumici za čime da posegnete, evo nekih predloga:

Knjige: Agi i Ema, Leto kada sam naučila da letim, Pustolovine 5 prijatelja, Hajduk u Beogradu, Hajduci, Dečaci Pavlove ulice

Crtaći: Snežna kraljica, Vini Pu, Razbijač Ralf, Lilo i Stič

Igrajte se prijateljstva

Igre uloga su jedan od najlakših načina da svog predškolca naučite važnim životnim pitanjima ili da saznate šta ga muči. Upotrebite ovaj trik i na polju prijateljstva: igrajte se lutkama ili superjunacima i pokažite mu kako bi trebalo da se nosi sa različitim situacijama u kojima mogu da se nađu drugari.

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Da bi dete naučilo da bude dobar prijatelj, najvažnija je praksa. Morate mu dozvoliti da stekne drugare i da na različitim mestima ulazi u interakciju sa njima. Dečije igralište je jedno od mesta na kojima se najlakše započinje igra, ali ne zaostaju ni školice sporta i jezika, igraonice,.. Možete organizovati druženje sa prijateljicama koje imaju decu sličnih godina ili jednostavno pozvati decu iz vrtića (škole) da provedu dan kod vas.

Takođe, budite detetu primer, pa mu u svakodnevnim situacijama pokažite kako bi trebalo da se odnosi sa ljudima, na koji način da ostvaruje kontakt i sa kime.

 

 

 
Pexels/Pixabey

još iz kategorije