16.05.2018 Kutak za mame

Da li dolazak bebe kvari prijateljstva?

Pre nego što ste postali mama, niste mogli ni da zamislite na koje sve načine najvoljenije biće može izmeniti vaše odnose s prijateljima. Sada je održavanje veza sa onima koji nemaju decu dobilo novu dimenziju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dolazak bebe menja život iz korena

Iako ste to očekivali i uspešnO se prilagodili mnogim promenama, možda niste predvideli uticaj prinove na odnos sa prijateljima koji (još) nemaju decu. Ova situacija donekle je normalna, neizbežna, ali njeno prevazilaženje zahteva dosta obostranog truda i razumevanja.

Prihvatite promene
Umorni ste, neispavani, a u vašim mislima više nema dovoljno prostora za prijatelje i društveni život. Imate mnogo manje vremena nego ranije, lista vaših prioriteta se menja i na svet sada gledate drugačijim očima. Ono što može da se pojavi kao problem jeste nedovoljno razumevanje prijatelja za promene u vašem životu, naročito ako nemaju decu, kao i nedostatak truda s vaše strane da se prijateljski odnos održava. Ipak, eksperti savetuju da, bez obzira na umor i zaokupljenost obavezama, pronađete vremena i prostora za to. A kada se sretnete sa dragim osobama, nemojte samo pričati o bebi, jer im ta tema možda nije bliska i ne pronalaze se u njoj.

Razgovarajte
Objektivno, čak i prijatelji bez dece mogu da shvate taj haos u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. Međutim, ako se to pretvori u mesece bez kontakta sa njima, onda će vam odnos biti opasno ugrožen. Pokušajte da im objasnite na koji način vam se život okrenuo, i kako to utiče na vas i vaše prijateljstvo. Mnogo je korektnije da otvoreno razgovarate, a ne da se pretvarate kao da se ništa nije promenilo. Ova iskrenost će ublažiti vaše (ipak) kratkotrajno „apstiniranje“ od društvenog života i pokazati prijateljima da niste izgubili interesovanje za njih. Naravno, u retkim trenucima slobodnog vremena, kontaktirajte s dragim ljudima.

SAZNAJTE I… Kako to izgleda kad dođe beba

Ugovorite sastanak
U održavanje prijateljstva potrebno je ulagati i vremena i truda. Vrlo je lako obećati sastanak, a potom, zbog zaboravnosti ili nedostatka vremena, prekršiti to obećanje. Nemojte praviti takvu grešku, već odredite tačan dan i vreme susreta. Održavanje prijateljstava veoma je važno za vaš duhovni i emotivni život. U suprotnom, ako ne vodite računa o ličnim potrebama, postoji rizik da se potpuno i isključivo poistovetite sa ulogom majke i izgubite dodir sa stvarnošću. U slučaju da se vaši prijatelji ne snalaze baš najbolje u društvu bebe, angažujte bebisiterku na neko veče ili popodne. Sasvim je OK da se ponekad odvojite od deteta, nađete sa drugim ljudima i tako ponovo povežete sa životom izvan kuće. Ukoliko ne budete ispunjeni u ovoj sferi, manje ćete pružati svojoj bebi.

Duboko udahnite
Iako je lakše reći nego uraditi – ako neka od prijateljica ne pokazuje naročito oduševljenje vašom bebom, pokušajte da to ne doživite lično. To ne mora da znači da je izgubila interesovanje za vas, niti da joj se dete ne sviđa. Potrudite se da shvatite i druge ljude, posebno one bez potomstva, jer za njih društvo beba i beskrajne priče o svemu što one rade ne mora da bude zanimljivo. Pod dejstvom postporođajnih hormona, mnoge žene pogrešno procenjuju stvari. Ako ne proveravate svoja razmišljanja u razgovoru s drugom osobom, vrlo lako možete da ostati zarobljeni u subjektivnom doživljaju situacije, koja je u stvarnosti možda potpuno drugačija.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije