Kako da disciplinujete tuđe dete?

Sigurno ste se već našli u situaciji da se tokom druženja vaš mali gost počne ponašati nedolično – a da vi ne znate kako da reagujete. Razmišljate da li da ignorišete ponašanje koje svom mališanu nikad ne biste dozvolili – ili da povisite ton i disciplinujete tuđe dete? Evo šta kažu stručnjaci.

Naravno da ne želite da budete zapamćeni kao preterano stroga mama zbog koje nijedno dete ne želi da dođe na druženje, ali vam je, s druge strane, važno da sačuvate doslednost u vaspitnim postupcima i da svom mališanu stavite do znanja da ne odobravate negativno ponašanje. U nastavku nudimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se pravilno postavite.

Vaspitanje tuđeg deteta

“IMALA SAM LOŠE ISKUSTVO”,
priča Jelena Tomić (32) iz Beograda. “Sin moje poznanice došao je na druženje, i dok smo mi pričale, dečaci su se igrali u sobi. Nakon što su otišli, ušla sam u sinovljevu sobu – i nisam mogla verovati svojim očima. Soba je bila u neverovatnom haosu, a neke igračke bile su polomljene. Vrhunac je bio kad sam ugledala zidove išarane flomasterom i pokidanu zavesu. “Obrušila” sam se na sina, ali sam ubrzo shvatila da “zvonim na pogrešnoj adresi” – znam da se moje dete tako ne ponaša, jer je naučeno da čuva okolinu i pažljivo se odnosi prema stvarima. Odlučila sam da ovo bude poslednje druženje kod nas u kući. Sutradan sam počela preispitivati odluku, jer ponašanje tog deteta nije njegova krivica. On verovatno nije ni svestan da čini nešto loše. Ipak, daću mu još jednu šansu, ali pod svojim uslovima.”

DRŽITE SE SVOJIH PRAVILA
Ukoliko u vašem domu postoje određena pravila ponašanja, nemojte se osećati neprijatno zato što očekujete od svih gostiju da ih se pridržavaju, makar oni imali svega dve ili tri godine. To znači – kada drug vašeg deteta počne kršiti pravila, imate sva prava da ga prvo zamolite da promeni ponašanje, zatim da mu lepo objasnite kakva su vaša očekivanja, a na kraju i da mu naglasite da se u vašoj kući svi pridržavaju tih pravila.
Ukoliko gost i pored svega nastavi da ignoriše vaša upozorenja, prekinite druženje i odvedite dete njegovoj kući ili zamolite roditelje da dođu po njega. Najiskrenije im objasnite u čemu je bio problem i naglasite da je dete uvek dobrodošlo u vašem domu, ukoliko poštuje pravila ponašanja.

PROČITAJTE I… Kako da lakše vaspitavate dete ukoliko ste samohrani roditelj

KADA DETETOVO PONAŠANJE UTIČE NA VAŠ ODNOS S NJEGOVOM MAJKOM?
Ukoliko prečesto budete morali disciplinovati dete svoje prijateljice, može se desiti da primetite promene u njenom ponašanju ili da se počnete sukobljavati s njom češće nego obično. Međutim, ma koliko da vam je stalo do prijateljstva, ne možete dozvoliti da vam neko u lomi stvari u kući ili povređuje dete. Zato je vreme da odredite prioritete, pa čak i da pauzirate viđanje, ukoliko druga strana ne razume vaše zahteve i ne želi da sarađuje.
Iako je važno da budete spremni na kompromise, od nekih stavova nemojte odustajati. Naravno da neće biti problem ako dete vaše prijateljice gricka kiflice a pritom ne koristi tanjir, ali namerno razmazivanje čokolade po nameštaju bilo bi nešto što ne biste smeli dozvoliti. Isto važi i za udaranje. Ako primetite da gost uporno „kidiše“ na vašeg mališana, slobodno ga isključite iz igre i pošaljite u kutak kako bi razmislilo o svom ponašanju. Najbolje bi bilo da se s roditeljima unapred dogovorite o mogućim vaspitnim merama. Na taj način znaćete kako da reagujete i izbegnete moguće konflikte.

ŠTA DA RADITE KAD SE ČITAVA „EKIPA“ (UKLJUČUJUĆI I VAŠE DETE) NEPRIMERENO PONAŠA?
U ovoj situaciji ne možete disciplinovati isključivo svoje dete, jer i njegovi drugari moraju znati da su uradili nešto što prelazi granice dogovora. Ako se budete obraćaili samo svom detetu, ono će imati utisak da ste nepravedni, dok se, s druge strane, može desiti da se neki od glavnih „organizatora nereda“ provuče bez ukora, što će biti veoma loša poruka.
Ovde situaciju dodatno otežava to što u različitim domovima važe različita pravila, te se s većim brojem dece pod istim krovom mogu javiti najrazličitije ideje. Međutim, to što vaša prijateljica odobrava skakanje po krevetima ili što je vašoj poznanici prihvatljivo da se deca skrivaju po ormarima – ne znači da i vi morate menjati životni stil u želji da budete dobar domaćin.
Jednostavno, pre početka igre objasnite svim „učesnicima“ šta je u redu, a šta nije, te stavite do znanja da od svih očekujete da se ponašaju u skladu s pravilima.

Piše: Dragoslava Pajić, pedagog

 

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije