29.05.2018 Porodica Saveti

TOP-SAVETI ZA uređenje dečje sobe

Važno je da bebin kutak bude lep i šaren. Ali mnogo je bitnije da ga uredite tako da deluje podsticajno na nju, te da ona u njemu odrasta bezbedno.

Uređenje sobe za bebe

Ako ste te sreće da imate posebnu sobu za bebu, neće vam biti teško da je opremite, jer na tržištu postoji mnogo različite opreme i nameštaja za dečje sobe. Ipak, treba da imate na umu da nije bitno samo to da bebina soba bude lepa i šarena. Mnogo je važnije da taj prostor uredite tako da deluje pozitivno na nju, te da ona u njemu bude bezbedna. Gledano iz finansijskog aspekta, bitno je i da sobu uredite neutralno, te da ne bacate novac na nepotrebne stvari. A kad je o tome reč, evo najvažnijih saveta.

GODINE BRZO LETE
Većina roditelja pada na bebeće tapete, zavese, prostirke i jastuke sa slatkim medvedićima, macama, leptirićima, cvetićima… što je potpuno razumljivo. Ali treba misliti o tome da dete od dve godine više nije beba! Ono gleda crtaće i ima svoje omiljene likove. Sasvim razumljivo, vrlo brzo će poželeti da mu soba bude uređena u tom fazonu. Zato mislite unapred – uredite bebinu sobu neutralno, kako biste je lakše redizajnirali kada dođe vreme za to. Za početak, samo je okrečite. Ako baš želite odmah da ih dekorišete, umesto klasičnih tapeta, na njih nalepite dekorativne stikere, koji se lako mogu odlepiti i zameniti drugim.

PROČITAJTE I… Dečja soba- carstvo boja

IZABERITE ODGOVARAJUĆU FARBU ZA ZID
Nije svejedno kojom ćete bojom okrečiti zidove bebine sobe, jer će ona kao najdominantnija umnogome uticati na raspoloženje i razvoj vašeg čeda. Preporuka je da birate neku od sledećih boja. Zelenu, zato što izaziva osećaj sigurnosti, te podstiče emocionalni razvoj i aktivnost mozga. Plavu, jer, s jedne strane, smiruje, a, s druge, poboljšava fokus. Pastelnoroze, budući da izaziva pozitivne emocije. Puter-žutu, jer prija očima i smiruje uznemireno dete, a uz to reflektuje svetlost i čini prostoriju svetlijom i prozračnijom. Ili, belu, koju ćete potom“razbiti“ šarenim stikerima U svakom slučaju, ne treba da birate drečave boje za zidove, jer one ne predstavljaju dobro rešenje na duže staze.

PROČITAJTE I… Čuvanje i čišćenje dečjih igračaka

NEKA BUDE BEZBEDNO
Osim o nijansi, vodite računa o vrsti i kvalitetu farbe. Kad se uređuje bebina soba, u obzir dolaze samo one netoksične. Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite brzosušeću farbu, a ako niste, ne očajavajte zbog toga. Jednostavno, okrečite blagovremeno – najbolje tri meseca pre termina za porođaj. Tako ćete smanjiti opasnost od mogućnosti da novorođenče bude izloženo isparenjima. Što se nameštaja tiče, preporuka je da kupite teške komade, koje mališani ne mogu gurati i povlačiti. Ako su u pitanju lakši delovi nameštaja, možete ih pričvrstiti za zid. Takođe, fiksirajte tepihe i podne obloge lepljivom trakom i sklonite električne gajtane van detetovog domašaja.

NE BACAJTE NOVAC NA BESPOTREBNE STVARI
Mnogo je isplativije da kupite garderobni orman ili visoku komodu s fiokama, koji će vam pružati dovoljno prostora dok beba raste, nego dečji, mini-nameštaj (jeste da je neodoljiv, ali je kratkog veka!). Nameštaj „za odrasle“ možda jeste velika investicija, ali je isplativija na duže staze. Takođe, nije potrebno da kupujete odvojeni stalak za prepovijanje – sasvim je dovoljno da uzmete sto ili komodu odgovarajuće visine.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije