29.11.2017 Nežni kutak

Uticaj boja na ponašanje deteta

Zamislite da boje ne postoje? U kakvom svetu bismo tada živeli? Ne bismo osetili radost koju pružaju purpurno nebo ili rascvetale ruže… Na sreću, naš svet jeste svet u boji i zato možemo da se prepustimo uživanju. A da li boje imaju i neka terapeutska svojstva? Možemo li njihovu moć iskoristiti za poboljšanje tonusa organizma i opšteg zdravlja? Na našim prostorima ukorenjena su određena verovanja, a između ostalog, veruje se u boje kao simbole: žuta boja označava ljubomoru (u stvari nestalnost), crvena izražava ljubav i strast, a bele ruže upućuju na nežnost onome kome ih poklanjate. Da li je to istina?

Izbor boje nije važan prilikom kupovine i poklanjanja cveća, ali opsežnim istraživanjima naučnici su došli do zaključka da boje koje ćete odabrati za sobu svoje bebe imaju znatnog uticaja na njeno (pa i na vaše) celokupno zdravlje i raspoloženje. Pastelne boje su pravi izbor: zidovi obojeni ovim lepim tonovima (pastelnožuta, plava, roza, zelena) prijaće oku vaše bebe, ona će lakše tonuti u san i biće raspoloženija.

Pastelne boje prijaju oku!

Pastelne boje u bebinoj sobi povoljno utiču na njen razvoj i miran san. Boja je nešto toliko svakidašnje da je često i ne primećujemo, pa ipak one su važne za naše raspoloženje. Što su boje jače, jači je i njihov efekat na nas.
Boje utiču na delovanje našeg uma i na naša osećanja, te stoga treba voditi računa o bojama koje prevladavaju u bebinom okruženju.

Boje i ponašanje deteta

Plava – Kada se dete inati, ako je hiperaktivno i pomalo agresivno, pokušajte problem da rešite plavom bojom. Ponudite mu da od plavog kolaž papira isecka oblike koje ste mu nacrtali na poleđini. Neka zatim te oblike lepi na poseban karton. Dok obavlja ovaj zadatak, ono će gledati u plavu boju koja će ga smiriti i uravnotežiti.

Crvena – Ako je vaše dete bolesno ili nečim nezadovoljno, nikako mu neće prijati crvena boja. Ono će ispred sebe sklanjati sve predmete u ovoj boji. Ako mu ne prijaju crveni tonovi, očekujte da se uskoro razboli.

Tirkizna – Ako vaše dete voli tirkiznu nijansu, trebalo bi da se zapitate čega se ono plaši. Pitajte ga da li je nešto ružno sanjalo, da li ga je neko uplašio ili pak strahuje od nekog strašnog lika iz svoje mašte.

Narandžasta – Inteligenta deca vole ovu boju. Ako je dete tužno, narandžasta će mu poboljšati raspoloženje.

Žuta – Ova boja će mirnu decu podstaći na aktivnost. Pazite da ne preteraju da ne bi postala agresivna.

Zelena – Pomaže deci koja su kapriciozna, te odbijaju hranu i koja generalno imaju loš apretit. Zelenim tanjirima, posudicama i čašama namamićete dete da pojede ono što mu iz njih ponudite.

Tamnozelena – Povratiće energiju deci koja su bila bolesna – sigurno će im vratiti osmeh na lice.

Svetlozelena – Ako se dete bude „družilo“ sa ovom bojom, ono će vremenom postati staložena i mirna ličnost. Ova nijansa opušta i smiruje.

Bebi roza – Deluje uspavljujuće, naročito na malu decu. Umanjiće i strah koji dete oseća prilikom posete zubaru ili lekaru.

Ciklama – Pospešuje ljubav i interesovanje za sport, učenje i aktivne igre. Ova boja je prava „energetska injekcija“ – i za bebe i za roditelje.

Ljubičasta – Istraživanja su pokazala da preko 75 % pubertetske dece rado nosi garderobu u ovoj boji.

Braon – Pomoći će detetu koje ima poteškoća u školi ili ga muči neki drugi problem. Ona, na neki način, detetu vraća objektivno gledanje na stvari i podstiče ga na rad.

Bela – Deca koja su doživela neko traumatično iskustvo najbolje će se osećati uz ovu boju. Ona će im vratiti veru u život, a ova deca posebno će ceniti red i organizovanost. Učiniće da njihov svet ponovo postane prepun „svetlih“ trenutaka.

Siva – Ako se dete oduševljava ovom bojom, imate razloga za brigu. Trebalo bi da popričate sa svojim detetom o tome šta njemu predstavlja problem i šta je to što ga tera u sivilo. Moraćete dobro da se potrudite da mu pomognete, jer izlaz iz ovakvih situacija neće moći sam da pronađe.

Crna – Mnogi će klinci rado birati crnu garderobu jer time žele da iskažu svoju autentičnost. Vodite računa o tome da dete ne pretera, jer lako može da sklizne u drugu krajnost. Ali, odevanje vašeg deteta u crnu boju ne treba da vas brine – ako je to samo odraz modnog trenda.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije