dečja soba
21.12.2022 Porodica

Super ideje za dečju sobu

 

Gde je pravo mesto za dečju sobu?

Ukoliko je vaš životni prostor dovoljno prostran da možete da birate koja će soba postati dečja, onda izaberite onu koja je na istom spratu i u neposrednoj blizini vaše spavaće sobe, a važno je i da nema stepenika niz koje bi pospano dete noću moglo da se oklizne. Soba bi trebalo da bude postavljena tako da dete bez većih problema može da stigne do vaše sobe ili do kupatila, a da mu je pritom otežan prolazak do izlaznih ili terasnih vrata.

Većina porodica mora da se snalazi u relativno skučenom prostoru. U tom slučaju, potrudite se da prostor učinite što bezbednijim za dete, da osigurate prozore i vrata, ostavite upaljena svetla i od nameštaja raskrčite put do vaše sobe ili kupatila. (Pročitajte i: Laku noć: Prelazak u dečju sobu)

Kako opremiti dečju sobu?

Dečja soba ne mora da bude velika, ali bi trebalo da bude dobro osvetljena i da ima prirodan dotok vazduha. Svaki dekorater će vam reći da dečjoj sobi ne treba mnogo nameštaja: krevet za spavanje, pisaći sto za školsku decu, manji ormar za dečju garderobu i nekoliko kutija za igračke – to je sve. Na taj način ostaće sasvim dovoljno prostora da dete može da se igra, nesmetano kreće i stvara sopstvene svetove u svojoj novoj sobi. Vama će pritom biti mnogo jednostavnije da u takvoj sobi održavate red i higijenu.

Prilikom opremanja i dekoracije, vodite računa da se ukus i potrebe dece menjaju s godinama. Deci predškolskog uzrasta najvažiniji je kutak za igru, dok će s polaskom u školu dečja soba postati i prostor za učenje, kao i za okupljanje vršnjaka. Nakon dvanaeste godine ovo postaje i lični prostor deteta, u koji ćete vi sve manje imati pristup. Upravo oko dvanaeste godine deca gube interesovanje za crtane junake, svoje poistovećivanje s rozom i plavom bojom i ulaze u fazu buntovništva. (Saznajte i: TOP-SAVETI ZA uređenje dečje sobe)

S obzirom na to da će dete istu sobu koristiti kroz sve ove razvojne faze, najbolje rešenje je da birate nameštaj od kvalitetnih materijala i neutralnih boja, koji se lako uklapa u svaki od ovih koncepata. Tapete ili boja sobe, zavese, posteljina i detalji  svakako su roba s kraćim rokom trajanja, koja će morati biti zamenjena u nekom trenutku, tako da je idealno da ove detalje koristite kako biste dekorisali sobu u stilu kakav dete trenutno želi.

Super ideje za dečju sobu

Kreda po zidu? Može!

Poseban premaz koji zidnu površinu pretvara u školsku tablu, po kojoj se bez problema može pisati kredom, idealan je za najmlađi uzrast. Može se nanositi na zidove, drvo, ciglu, gips, beton, staklo, neglaziranu keramiku, lesonit. Suv je na dodir samo 30 minuta nakon nanošenja, a posle tri dana zid dečje sobe je spreman za šaranje kredom. Kreda se lagano briše sa površine vodom i sapunicom.

Vodoperive boje

I ovo je jedno od rešenja koje je idealno za mlađe uzraste sklone nezgodama i šaranju po zidovima. Vodoperive boje dostupne su u svim mogućim nijansama, a sa njih se fleke i nečistoće uklanjaju vlažnom krpom. Nakon čišćenja, na zidovima pređenim vodoperivim bojama ne ostaje vidljivi trag.

Dizni i Marvel

Da li poznajete devojčicu koja nije luda za nekom Diznijevom princezom i dečaka koji ne čeka s velikim nestrpljenjem nove Marvelove filmove? Mi ne poznajemo. Zato, tapete sa ovim motivima predstavljaju odličan izbor za svaku dečju sobu.

Nebo u sobi

Ukoliko sobu deli dvoje ili više dece, pa još ako su različitog pola, može biti teško uklopiti sva njihova interesovanja. Za takve situacije idealno rešenje su tapete sa dezenom neba – deca će se osećati kao da su na otvorenom, a soba će delovati prozračno i veće. Vedar dan uvek popravlja raspoloženje.
još iz kategorije