TROJE U KREVETU: Da ili ne?

Mnoge bebe više vole da spavaju u maminom i tatinom krevetu, nego u svom krevetiću. Međutim, problem nastane kad mama i tata ponovo požele svoj prostor samo za sebe. Šta onda učiniti?

Bez obzira na namere, želje i očekivanja, nemoguće je predvideti kakve će sklonosti beba imati kad je spavanje u pitanju. Mnogi roditelji pre bebinog rođenja isplaniraju sve do tančina, pa i to gde će ona spavati. Preurede slobodnu sobu za dolazak novog člana porodice i u nju smeste krevetac, ali njega potom prikače za svoj bračni krevet ili nabave i kolevku na guranje i postave je u svoju sobu.

Međutim, nekim bebama ne odgovara baš ništa od ponuđenog, one žele isključivo komoditet koji se dobija spavanjem između mame i tate… Ako vam je ova situacija poznata iz ličnog iskustva i ukoliko se pitate se da li je u redu da beba spava sa vama ili ste prosto očajni što partner i vi više nemate svoj prostor samo za sebe, zadržite se na ovim stranicama. Navešćemo vam najčešće argumente i za i protiv spavanja utroje. I ne samo to, otkrićemo vam cake pomoću kojih ćete lakše odučiti bebu od spavanja s vama te je navići na svoj prostor.

Za…
Lakše je
Iako je zajedničko spavanje možda neudobnije, roditeljma (pogotovo mamama) mnogo je lakše da završavaju noćne obaveze oko bebe kad ona spava s njima. Tokom učestalih noćnih buđenja, mama ne mora da ustaje iz kreveta da bi uzela bebu da je nahrani, presvuče itd. Ukoliko pre odlaska na spavanje sve stavi pored kreveta nadohvat ruke, rutinske noćne aktivnosti može obaviti maltene bez ustajanja.

Produžava vreme dojenja
Rezultati jednog istraživanja pokazali su da majke koje spavaju sa bebom doje duže nego one koje spavaju odvojeno od nje.

Antistres terapija
Izgleda da nije bez razloga među mnogim evropskim, južnoameričkim, azijskim i afričkim narodima uobičajena praksa da roditelji dele krevet s decom čak nekoliko godina. Jedno skorije istraživanje pokazalo je da spavanje s roditeljima i kod beba i dece umanjuje nivo stresa.

PROTIV
Može biti opasno
Stručnjaci su složni u tome da je za bebu rizičnije da spava u maminom i tatinom krevetu. Kao najčešće opasnosti navode povećan strah od gušenja i povređivanja bebe. Posebno ističu da beba ne bi smela da spava u maminom i tatinom krevetu ako je neko od roditelja konzumirao alkohol, sedative i druge lekove koje utiču na dublji san.

Narušava odmor
Mnogi roditelji priznali su da im spavanje s bebom zapravo ne prija i da ne mogu da se nameste i naspavaju kad je ona u njihovom krevetu, ali da ništa ne rade povodom toga jer beba odbija da spava u krevetiću.

Da se bebe pitaju, one nikada ne bi prelazile u svoj krevetac
Posle devet meseci provedenih u materici, gde su neprestano imale sigurnost, hranu, toplinu i društvo majke, normalno je da bebe posle rođenja vole osećaj blizine roditelja i dok spavaju. Zvuk otkucaja srca i dodir vaše kože, bebi šalje poruku da je mažena, pažena i zaštićena. Upravo zbog toga, ukidanje ovog komoditeta za neke bebe predstavlja stresnu situaciju i one ne žele da se presele u svoj krevetac.

Ipak, roditeljima treba njihov prostor
Ukoliko ste se ranije već pitali kad je pravo vreme za prelazak bebe u krevetić, znajte da ne postoji pogrešan ili dobar trenutak za to. Odluka o tome uvek je lična i zavisi isključivo od situacije. Ali odgovori na sledeća dva pitanja pomoći će vam da shvatite je li vreme za razdvajanje. Zapitajte se: „Da li moja beba mirno spava? Spavam li ja mirno i čvrsto?“ Ako ste odgovorili na oba pitanja sa „ne“, definitivno je vreme da beba pređe u svoj krevetac. Nije sebično ako ovu odluku donesete da biste sebi obezbedili dovoljno sna. Nedostatak sna može vam ozbiljno narušiti zdravlje i veoma loše uticati na odnose u porodici. A da biste se dobro brinuli o svojoj bebi, morate imate dovoljno energije i biti zdravi.

Budite strpljivi i dosledni
Nije isključeno da se prebacivanje bebe u krevetić može sprovesti naglo, ali u većini slučajeva taj proces odvija se postepeno, tako što se beba neko vreme navikava na samostalno spavanje u krevetiću, koji je postavljen u spavaćoj sobi, pa tek onda na spavanje u zasebnoj sobi. Mnogim bebama treba dosta vremena da prihvate novu situaciju. Zato se nemojte pokolebati ni zabrinuti ukoliko ona ne bude reagovala dobro na promenu. Samo ostanite dosledni u svojoj nameri.

Držite se plana
Ne zaboravite da su bebe prilagodljiva bića i da će vam osmišljanje plana svima pomoći u ovoj situciji. Osim istrajnosti, kad odlučite da je vreme da svako spava u svom krevetu, najvažnije je da budete fleksibilni. Potrudite se da pronađete nežne načine da utešite i umirite svoju bebu. Recimo, mazite je i pevušite joj uspavanku u svom krevetu dok ne zaspi, a kad učvrsti san prebacite je u njen krevetić. Ukoliko preporučene strategije i one kojima ste se ranije vodili, ne upale, promenite rutinu. Počnite da upražnjavate drugačije aktivnosti pre spavanja.

Na primer, prvo se izmazite sa bebom u dnevnoj sobi, potom pređite u spavaću sobu, ne paleći svetlo, pustite umirujuću klasičnu muziku i lezite zajedno u tišini. Držite je za ručicu dok ne zaspi, dovoljno je samo da oseti da ste pored nje. Kad utone u san, prebacite je u krevetić. Što je još veoma bitno, ako beba sisa, podojte je neposredno pre uspavljivanja, a noćni podoj pokušajte da pomerite za prvi jutarnji, kako noću ne biste ponovo prolazili ceo ritual. Ako je u pitanju dete starije od godinu dana, probajte sa čitanjem priče – i to može biti znak da je vreme za spavanje.

Pročitajte i… Spavanje beba: Greške koje roditelji najčešće čine

Dajte joj vremena
Ne očekujte da će beba zaspati iz prve. Odrasli možda mogu da padnu u san čim spuste glavu na jastuk, ali s decom je drugačija priča. Svaki iskusan roditelj reći će vam da je za uspostavljanje rutine spavanja potrebno dosta vremena i da beba tek oko trećeg meseca može da počne da se navikava na ponavljanje večernjih aktivnosti koje će joj pomoći da prespava noć.

 SAVETI ZA BEZBEDNO SPAVANJE
Bez obzira na to da li spava u krevetu s vama ili u svom krevecu, neophodno je da se pridržavate najvažnijih pravila za bezbedno spavanje.

Pre nego što stavite bebu da spava, uvek proverite da li su krajevi navlake ili prekrivača između madraca i kreveta, kako biste bili sigurni da se neće obmotati oko bebinog tela ili glave.

Stavljajte bebu da spava položenu na leđa.
Prekrivajte je do visine ramena, nipošto iznad toga i do glave.
Nemojte utopljavati bebu previše niti je rashlađivati dok spava.
Nemojte spavati u istom krevetu s bebom ako ste pili alkohol i uzimali lekove koji omamljuju.

Ako ste pušač, a beba spava u vašem krevetu, nemojte paliti cigaretu bar tri sata pre odlaska u krevet i obavezno posle poslednje cigarete operite zube i ruke, kako biste neutralisali ili bar ublažili njen miris. Spavanje uz osobu koja je pušila može izazvati nadražajni kašalj kod bebe.

Ako beba spava u vašem krevetu koji nema izdignute ivice, ne stavljajte je na kraj kreveta, već između vas i partnera i – pobrinite se da ima dovoljno mesta.
Nikada ne spavajte s bebom u fotelji ili na uskom kauču.

Da li ste znali?
Mogućnosti da ćete morati spavati zajedno s bebom veće su u slučajevima da se beba rodi pre 37. nedelje ili s težinom na porođaju manjom od 2,5 kg.

Niste jedini
Iako nisu planirali da primaju “gosta” u svoj krevet, tokom jedne ankete čak polovina roditelja priznalo je da je beba spavala s njima celu noć ili bar deo noći tokom prva tri meseca.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba!

Novi broj potražite na kioscima 5. marta!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Thinkstock, Getty

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije