10 sigurnih pokazatelja da je vaše dete hrabro

Kada je o strahovima reč neki mališani se jednostavno manje boje od drugih. Ipak, postoje velike razlike između hrabrosti i srljanja bez razmišljanja. Evo kako da budete sigurni da je vaše dete zaista neustrašivo…

1. Dete se ne boji da proba nešto novo

Ovakvu decu ne koči nikakav strah da neće biti dobri u tome što se upravo spremaju da urade. Oni su čak i svesni da prvi put možda neće biti tako dobro, ali ne boje se da probaju i ne boje se da uče da bi se usavršili.

2. Dete dobro promisli hoće li uspeti u svom naumu, ali ne dozvoljava da ga saznanje spreči da ipak proba

To nisu deca bez strahova, to su samo deca koja se ne boje svega i svačega, za njih strah od neuspeha ne postoji jer uvek postoji drugi put da budu bolji i da uspeju.

3. Strastveni su u svojim uverenjima

Slično kao i kod dece s velikim samopouzdanjem (mala je razlika između visokog samopouzdanja i hrabrosti) hrabra deca vrlo su strastvena u svojim uverenjima, u svojim hobijima i svojim načinima zabave. Skokovi s visine, jurnjava na biciklu, penjanje po drveću – koliko god roditeljima izgledali riskantni, ako se vaše dete ne boji da radi sve to – to je zato što je to već odavno probalo i usavršilo, i nema šanse da dete iko odgovori od toga.

4. Savršeno uče na svojim greškama

Za hrabru decu ne postoji neuspeh – postoji samo neuspeh koji se može popraviti sledeći put ili deseti put. Umesto da izbegavaju ono što im ne ide, hrabra deca će učiniti sve da isprave grešku i nauče bolje.

5. Fleksibilni su

Ovakvu decu je lako iznenaditi, ali njima nikakvo iznenađenje neće pokvariti njihove planove. Recimo – u zadnjoj sekundi ste promenili planove i sada dete zajedno s vama mora da “radi” na organizaciji dana – hrabro dete će se tome čak i veseliti, jer svaka nagla promena za njih znači manje-više novu avanturu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije