14.12.2014 Vaspitanje

Igračke koje odgovaraju uzrastu vaših mališana

Zahvaljujući crtaćima i reklamama koje se puštaju na svim dečjim kanalima, popustljivim bakama i dekama, tetkama i ujacima, većina roditelja vodi neprekidnu bitku s gomilama igračaka. Dok lutkice, autići i plišane mede ne počnu da vam padaju s polica i plakara, dok iz ćoškova ne izrone svi roboti i lopte, i dok ne odlučite da ponovo zagospodarite svojim domom i životom, bićete rob igračaka.

Roditelji pre svega treba da postupaju mudro i da igračke biraju shodno uzrastu i interesovanju svog deteta, dakle, one koje će mu zaokupiti pažnju jer samo tako služe svrsi. Igračke su deci zaista neophodne jer ona tako upoznaju svet oko sebe, i uočavaju oblike i boje. Ali ne treba preterivati jer nijednom detetu nisu potrebne desetine igračaka. Osim toga, to mnogo košta i time se detetu šalje poruka da će dobiti sve što zatraži. Dok je malo, to će biti igračke i slatkiši, a kada poraste, očekivaće i zahtevaće krupnije i skuplje stvari.

Stalnim udovoljavanjem i ispunjavanjem želja stvaraćete samo prividan mir i harmoniju u kući, ali ćete izgubiti autoritet i postati rob dečjih želja.

Dete bi trebalo da ima samo jednu-dve igračke iz svake oblasti značajne za učenje, buđenje mašte i podsticanje kreativnosti. Ako detetu obezbedite odgovarajuće igračke, ono će im se stalno vraćati i isprobati sve njihove mogućnosti.

Šta je najbolje za koji uzrast?

Prve igračke za bebe

Igračke raznih boja i oblika od mekanog materijala treba da vise iznad bebine glave kako bi ona mahanjem mogla da ih dodirne. Dobro je i da šuškaju kada se pokrenu da bi dete fiksiralo pogled, a za pravilan razvoj sluha potrebno je nabaviti igračke koje puštaju lepu ali tihu melodiju.

Od prve do druge godine

Kada dete prohoda, pa sve do druge godine života, pravi izbor su igračke koje se kotrljaju i koje imaju kanap da se vuku. Dobre su i veće kocke, razne posudice za presipanje, igračke koje se mogu jednostavno sastaviti i rastaviti.

Od druge do četvrte godine

U ovom periodu kocke su definitivno najzanimljivije mališanima koji, naročito negde od treće godine, postaju pravi mali graditelji i u stanju su da satima konstruišu. Tako razvijaju maštu i kreativnost.

Od četvrte do sedme godine

U ovom uzrastu treba uvoditi pazl slagalice i jednostavnije društvene igre uz koje će se lepo zabaviti i deca i roditelji. Za mlađe su bolje pazl slagalice sa manjim brojem većih delova, a kako rastu slagalice mogu da budu sa sve više delova. Oko pete godine za devojčice postaju aktuelne lutke, a za dečake automobili, mada su tek oko sedme godine devojčice u stanju da sa lutkama imitiraju razne uloge, a dečaci da savladaju složenije mehaničke igračke.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije