13.12.2014 Zdravlje deteta

Upala slepog creva: Kako se manifestuje

Pogrešno je mišljenje da sva deca imaju iste simptome kod upale slepog creva. Tegobe zavise najviše od toga gde se slepo crevo pozicioniralo, od uzrasta deteta, ali i od same reakcije organizma na upalu.

Kod dece mlađe od pet godina, bolest se obično manifestuje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u stomaku.

Starije dete se žali da ga abdomen boli u predelu pupka, a bol se vremenom postepeno pojačava i obično se preseli u donji desni deo stomaka i tada intenzivnije boli. Ono što je karakteristično jeste da dete relativno brzo, za nekoliko sati, do dan-dva, klone.

Prvo je razdražljivo, pa malaksalo, neće da jede i pije, a stomak postaje sve tvrđi. Ukoliko pokušate da dodirnete detetov stomak, ono oseća jak bol i neće vam dati ga dodirnete.

Najveći broj dece sa zapaljenjem crevuljka ima normalnu stolicu ili zatvor, a retko se dešava da je ova upala praćena prolivom. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, roditeljima je to znak da bi trebalo otići kod lekara.

Trebalo bi imati u vidu da jedan broj mališana ima atipičan oblik bolesti kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu, jer su i tegobe manje karakteristične.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije