16.03.2016 Vaspitanje

Ovo niste znali! Dete je vaša mala kopija

Ono što radite i govorite, način na koji se ophodite prema drugima – model je ponašanja koji će usvojiti vaše dete. Zato, pazite šta mu nudite!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Vaspitavanje dece podrazumeva veliku odgovornost. Ovaj ”posao” obuhvata mnogo lekcija – pored navikavanja na zdravu hranu, korišćenja noše ili odvikavanja od sisanja palca, podjednako je važno pravilno formiranje detetove ličnosti. Zadatak roditelja jeste da nauči dete razlici između dobra i zla, kao i tome kako da postanu saosećajne osobe koje će poštovati želje i potrebe drugih. Međutim, svaki roditelj ima poneku lošu naviku… Da bi naučio dete lepom ponašanju, prvo treba sebe da dovede u red. Naravno, niko ne očekuje da budete savršeni – nekoliko sitnih izmena u ponašanju roditelja može izazvati pozitivne promene i u detetovom ponašnju.

Dete je mala kopija roditelja
Prvo – dobra vest. Ako ste već počeli da učite svoje dete nekim jednostavnim manirima i iskazivanju poštovanja prema drugima, već ste na dobrom putu. Za lekcije koje se odnose na vaše ponašanje kao osnovni primer nikada nije previše rano. Većina mališana kopira roditelje, pa je zato veoma važno da pazite kako se ponašate. Primera radi, ako se suprug i vi podjednako bavite kućnim poslovima i brigom o deci, vaše dete će iz toga naučiti da su žene i muškarci ravnopravni. I obrnuto.
Šta god da radite, uvek treba da imate na umu da ste vi aposolutno najvažniji detetov uzor. Dakle, ako psujete, pušite, galamite i svađate se, ne možete očekivati da vaše dete bude učtivo, smireno, tiho i neporočno. I obrnuto. Zapamtite: deca predškolskog uzrasta pamte ono što VIDE, a ne ono što ČUJU. Možete mu hiljadu puta ponoviti da je pušenje štetno, ali ako vidi da vi to činite, vaše reči padaju u vodu i postaju besmislene.

Pokažite saosećajnost
Pokazivanje razumevanja za druge jeste sposobnost koja se razvija u najranijem uzrastu. Ne želite da vaše dete bude dvolično? Onda vodite računa o tome da se vi ne ponašate tako. Primer: komšinica vam je banula na kafu, vi joj se smeškate i ponašate se ljubazno, a kada ode, sasipate salvu uvreda na njen račun. Deca registruju i upijaju sve što se oko njih dešava, a naročito u prve dve godine, kada su, zaista, poput pravih sunđera.
Da li vaše dete ima više igračaka od svojih vršnjaka? Onda je važno da mu kažete da nisu sva deca podjednako srećna. Ovo ne treba kod njega da izazove osećanje krivice, već samo da mu pomogne da shvati da nisu svi istih materijalnih mogućnosti. Deca primećuju i slušaju sve, pa je dobro da vašem mališanu objasnite ono što vidi i čuje. Na primer, ako na ulici naiđete na prosjaka, objasnite detetu da ta osoba nije srećna što to mora da radi, već su njegove životne okolnosti drugačije od vaših, te mu treba udeliti nešto, jer naše malo nekome znači mnogo. Objašnjenje i razgovor o svemu što deca vide najbolji je način da ih podstaknete na razmišljanje i pomognete im da tokom odrastanja formiraju određene stavove.

Pročitajte nastavak teksta na sledećim stranama…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije