18.12.2014 Vaspitanje

NE kupujte deci petarde!

Iako do novogodišnjih i božićnih praznika ima mesec dana, na ulicama se već sada može čuti gruvanje petardi i sličnih eksplozivnih naprava koje uglavnom bacaju deca.

mališani i petarde

Mališani nisu svesni da sa tim ugrožavaju svoje zdravlje, a zato lekari apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde. Zbog nepravilnog rukovanja i nepažnje može da dođe i do ozbiljni povreda i opekotina na licu, rukama ili očima, kao i do oštećenja sluha.

Opekotine, razderotine

Kako se praznici bliže i pedijatri imaju sve više posla, jer pomoć traže mali pacijenti usled povreda koje su uzrokovane petardama.

Obično se radi o blažim povredama poput razderotina, ogrebotima i lakšeg stepena opekotina, ali nažalost ima i ozbiljnijih povreda gde strada koža, ruke i prsti, lice i očiju.

Nažalost, praksa lekara govori da nisu retke ni amputacije prstiju ruku, ali i povrede očiju i lica, pa se dete mora odveti kod hirurga.

Posebno su opasne eksplozivne naprave koje deca sama prave. To su najčešće staklene flaše u koje mališani ubacuju eksploziv i onda ih aktiviraju na nekoj razdaljini. Pošto dolazi do rasprskavanja može da dovede do još težih povreda od stakla.

Stradaju oči

Zbog petardi često stradaju i oči,a povrede su vrlo ozbiljne od opekotina na kapcima, do povrede spoljašnjih delova oka, vežnjače i rožnjače.

Sve ove povrede mogu biti izuzetno ozbiljne, veoma su bolne i zahtevaju svakodnevno previjanje i odlazak kod lekara, a neke mogu izazvati trajne posledice.

Prva pomoć

Pošto su najčešče povrede opekotine, pa u tom slučaju trebalo bi da znate da povređeno mesto od opekotine što pre treba ohladiti.

Najbolje je da povređeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode ili da se na opekotinu stavi mokra hladna krpa, jer to usporava dalje uništavanje tkiva i ublažava bol.

U ovakvim situacijama, nemojte da stavljete led. Ako se radi o većoj opekotini obavezno odvedite dete kod lekara.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije