Roditelji, oprez: Deca u kandžama nove zapaljive igre

Među decom je zaživela nova opasna igra, klinci više ne bacaju samo petarde, već ih zatvaraju u staklene predmete – flaše, čaše i tegle da bi prasak bio što jači. Doktori upozoravaju da ovakva „igra“ može imati fatalan ishod, zato što komadi stakla mogu da se zariju u telo.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Hirurg Dragan Stojićević upozorava na moguće fatalne posledice zbog neadekvatnog rukovanja pirotehnikom.
„Zatvaranjem petardi u staklene predmete, detonacija se dodatno komplikuje pojavom šrapnela nastalih pucanjem pomenutih objekata, pa neretko može da dođe do pojave veoma ozbiljnih i fatalnih povreda. Jednom se desilo da se do stakla zabode dečaku u butinu, ali je izbegnut fatalan ishod“, rekao je doktor.
On je napomenuo da im se dešava da u prazničnom periodu zbrinu i jedno dete dnevno.
Takođe, istakao je i problem kupovine petardi od osoba koje nemaju dozvolu za prodaju, jer nemaju nikakve provere i ne poseduju nikakve sertifikate bezbednosti.
U slučajima povreda često nastaju opekotine šaka i ostalih delova tela, različite površine i stepena.
„Mogući su otvoreni i zatvoreni prelomi šake, a nisu retki ni primeri semiamputacija i amputacija prstiju šake sa gubitkom funkcije. Često se događaju i povrede u predelu lica, sa oštećenjem funkcije oka i gubitkom vida i sluha“, rekao je još doktor Stojićević.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije