Da dete ima zdravu kičmu

Najčešći problemi sa kičmom kod dece su skolioza (krivljenje kičme u stranu, najčešće u obliku slova C) ili dvostruka skolioza (kao slovo S),  kifoza (pogrbljenost, kada je rameni pojas i kičmeni stub u grudnom delu povijen ka napred) i lordoza (prenaglašena krivina u lumbalnom, tj. krsnom delu kičme).

Guliver/Getty

Za uspešno lečenje najvažnije je rano otkrivanje. Ukoliko se na vreme ne reaguje i odlaže korektivni rad, loše držanje tela s vremenom može da izazove strukturne ili statičke deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama i umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

– Najproblematičniji deformitet je skolioza zato što pored krivljenja trupa i kičmenog stuba u stranu, dolazi i do rotacije kičmenih pršljenova koji za sobom povlače rebra, što dovodi do deformacije grudnog koša i do pojave gibusa, tj. grbe. I kod kifoze dolazi do deformiteta grudnog koša i grudne kosti, pa se javljaju pileće grudi (Pectus carinatum) ili udubljene grudi (Pectus excavatum). – Kao posledica lordoze često se javlja i kifotično držanje tela, a u kasnijem periodu može doći i do diskus hernije – kaže za „Blic” Olivera Popović, visoki strukovni terapeut.
Osim lošeg estetskog izgleda, važnije je reći da naši unutrašnji organi nisu u adekvatnom položaju, a zbog deformiteta koji može stvarati unutrašnji pritisak neretko se javljaju problemi sa disanjem, radom srca i bolovi.Nikada nije rano za proveru u kakvom je stanju kičma deteta, čak i kada je ono skroz malo.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije