01.01.2017 Dete

Smanjite rizik od karijesa tokom praznika

Praznici su vreme kada sebi a i deci često dajemo oduška. Uživamo u prazničnom duhu koji je često praćen i povećanim unosom poslastica, naročito slatkiša. To može predstavljati pravi izazov za naše opšte i oralno zdravlje.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Opšte je poznato da su slatkiši, odnosno rafinirani ugljeni hidrati kojima su oni bogati, najveći faktor rizika za zubni kvar, i ukoliko ne možemo da im se odupremo ni mi, ni naša deca, važno je da znamo na koji način da preveniramo posledice njihovog konzumiranja, i smanjimo faktore rizike za nastanak karijesa.

Veoma je važno da se unos slatkiša ograniči, odnosno da se daju u određenim vremenskim razmacima, i ne toliko učestalo. Najbolje bi bilo konzumirati ih neposredno nakon glavnog obroka. I nakon obroka bi trebalo izbegavati često grickanje. Mehanizmima odbrane usne duplje potrebno je neko vreme da deluju, tako da je potrebno da se redukuje učestalost unosa slatkiša.

Ukoliko dete pije na flašicu trebalo bi izbegavati unos zaslađenih tečnosti i sokova i pre se odlučiti za običnu vodu.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije