24.08.2014 Zdravlje deteta

Hiperkinezija: Čuvajte deci glasne žice

Dete koje preterano koristi glas odnosno često vrišti i govori povišenim tonom treba da pregledaju psiholog, psihijatar i neurolog, a naročito je važna analiza glasa (logoped, glasovni pedagog, fonetičar). Važno je i ispitivanje sluha, jer može da se desi da dete glasno govori usled oštećenja sluha.

screaming

Istraživanja su pokazala da su deca koja se preterano služe glasom i često glasno govore po pravilu dinamična, inteligentna i dominantna. Zloupotrebi dečjeg glasa doprinosi i okruženje u kojem živimo i komuniciramo, kao i uticaj elektronskih medija (imitacija glasova iz crtaća izrazito oštećuje dečje glasne žice).

Hiperkinezija (preterano korišćenje glasa) i njene posledice mogu da se leče primenom uputstava za čuvanje glasa i glasnih žica, glasovnim vežbama, ponekad u kombinaciji sa primenom nekih lekova. Čvorići na glasnim žicama se po pravilu ne operišu, već se pokušavaju izlečiti konzervativnim metodama.

Međutim, dugotrajni čvorići često otvrdnjavaju, pa ih treba odstraniti pomoću tehnike mikrofonohirurgije, uz maksimalno čuvanje funkcijski vrednih struktura. Ako se tvrdi čvorići ne odstrane na vreme, mogu se oštetiti i drugi delovi glasnih žica deteta.

Neke promene na glasnim žicama nemoguće je sprečiti, ali ih je moguće vrlo uspešno lečiti. S druge strane, promene koje su nastale kao posledica glasovne hiperaktivnosti deteta moguće je sprečiti izbegavanjem nadvikivanja, dovikivanja, vrištanja i svađanja, kao i usvajanjem komunikacije normalnim tonom, što zalazi u područje kulture glasovne komunikacije. Zato u prevenciji važnu ulogu igraju porodica, vrtić, škola i mediji.

Dakle, roditelji treba od najranijeg uzrasta da utiču na dete da se, što je moguće više služi glasom, ali da nauči da se ne dere te da govori smireno i uravnoteženo. Veoma je važno da se otac i majka detetu obraćaju smirenim, toplim glasom, jer ukoliko dete navikne na okruženje u kojem svi viču, i samo će komunicirati na taj način.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije