dete uči da čita

Da li je dete od 4 godine spremno da uči da čita?

Neki predškolci uče da čitaju samostalno bez teškoća i oni su izuzetak.  Ovi rani čitaoci koriste slikovne tragove i naučili su da povezuju slova sa glasovima. Možda imaju duži raspon pažnje i zapamtili su nekoliko reči. Ako vaše dete počinje da čita već sa četiri godine, ne treba ništa da radite. Ponudite mu ohrabrenje i pružite mu podršku.  Da li je dete od 4 godine spremno da uči da čita?

Da li je dete od 4 godine spremno da uči da čita?

Ukoliko vaše dete ne pokazuje interesovanje ka čitanju, nemojte da se brinete. Sa četiri godine mnoga deca jednostavno nisu spremna da sede mirno i fokusiraju se na knjigu. Sa druge strane, neka deca su sposobna da upamte slova i nauče mehanički da čitaju, ali nisu sposobna da kognitivno shvate reči. Čitanje je veština koju deca stiču kada su jako dobro spremna i to da li ih vi pritiskate ili ne neće imati nikakav uticaj. Šta više, previše podsticanja može odbiti vaše dete od čitanja.

Za početak je važno da se detetu sviđaju knjige. Ukoliko voli priče i jezik, počeće da iskazuje interesovanje. Ovo se uglavnom dešava sa pet ili šest godina.

Kada je dete svesno da će uskoro krenuti u predškolsko i školu, ta uzbuđenost može otvoriti želju da nauči da čita. Učenje jednostavnih reči i rečenica može mu pomoći. Rano shvatanje osnovnih veština čitanja detetu može dati potrebno samopouzdanje i podsticaj.  Učenje čitanja je jedan od najvažnijih faktora u vezi sa obrazovanjem, a rano opismenjavanje može biti vrlo korisna stvar.

Kada dete ima četiri ili pet godina, normalno je da ima neke osnovne veštine čitanja kao što su fonemska svest, ali i neke „reči za vid“. Reči za vid su određene kratke reči koje dete prepoznaje kada ih vidi. U ovoj fazi neka deca znaju da napišu svoje ime ili da prepoznaju neka slova azbuke ili abecede.

Ovo je važan trenutak za postavljanje temelja za uspeh čitanja vašeg deteta. Ukoliko dete još uvek nije zainteresovano nema potrebe da se brinete, a ukoliko jeste, onda mu budite podrška i pomozite mu.
Jovana Jevtić

LightFieldStudios/ Getty Images Plus

još iz kategorije