20.02.2017 Začeće

Trudnoća nije uvek glavni razlog kašnjenja menstruacije

Kada se radi o kašnjenju menstruacije, mnoge žene, ukoliko imaju razloga za to, prvo pomisle na potencijalnu trudnoću. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih se to dešava.

Foto: Thinkstock

Gubitak kilograma
Značajan gubitak kilograma može da bude razlog zašto vam kasni menstruacija. Dakle, neće vam kasniti ako smršate kilogram, dva, ali ako ste naglo promenili način ishrane, na rigoroznoj ste dijeti ili ste počeli intenzivno da trenirate, to već može da poremeti ciklus.

Gojenje
Istom logikom, ako dobijete značajan broj kilograma, to može da zbuni vaš organizam i da uzrokuje kašnjenje menstruacije.

Džet leg  
I džet leg može da poremeti prirodni ritam i „pomeri“ ciklus. Organizam je zbunjen nakon promene vremenske zone, ne zna da li je dan ili noć, ali ne brinite, menstruacija će se „srediti“ čim se organizam navikne na promene.

Rutina
Velika životna promena, poput selidbe ili novog posla, takođe mogu da utiču na redovnost ciklusa. Ove životne situacije mogu da budu stresne, a svi znamo da stres može da utiče na menstruaciju.

Stres
Kad smo već kod toga, stres može svašta da uradi organizmu: da poremeti apetit, utiče na spavanje i da, na ciklus. Uzrok stresa može da bude posao, porodični problemi, svađa sa partnerom… Uzrok nije toliko ni važan, jer bez obzira na to šta je, svakako može da utiče na menstruaciju.

Bolest
Naravno, postoji šansa da je izostanak ciklusa znak ginekoloških problema. Ako vam menstruacija izostane više od dva meseca, pravac kod ginekologa!
Osim toga, ne moraju samo ginekološki zdravstveni problemi da pomere ciklus. Ako imate grip ili prehladu u vreme ovulacije, telo će „preskočiti“ ili odložiti ovulaciju, kako bi sačuvalo energiju.

Pilula
Ako tek počinjete da pijete pilule za kontracepciju, prestajete ili uzimate neke nove, to takođe može da utiče na redovnost menstruacije. Reč je samo o tome da se na ovaj način poremeti unutrašnji ritam i potrebno je malo vremena da se organizam privikne.

Ciklus
Iako smo naučeni da postoji ciklus od 28 dana i da bi trebalo da dobijemo menstruaciju svake četvrte nedelje, to jednostavno nije slučaj za mnoge žene.
Dužina ciklusa može da bude različita: neke devojke dobijaju menstruaciju na 25 dana, neke na 32, na primer. Obratite pažnju na dužinu svog ciklusa pre nego što uspaničite zašto vam kasni.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije