18.05.2018 Ishrana deteta

Gluten i celijakija – problem u ishrani

Jedna od velikih nepoznanica za roditelje je, kada treba uvesti pšenično brašno u ishranu odojčeta.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gluten je protein koji je nalazi u određenim žitaricama i to u pšenici, ječmu i raži, u maloj kolićini i u ovsu i sastavljen je od dve komponente – glijadina i glutenina. Najkraće rečeno, celijačna bolest se javlja kao preosetljivost na deo glutena – glijadin koji se ispoljava u vidu različitih simptoma.

Kako prepoznati celijačnu bolest kod dece?

Klasična klinička slika se javlja kod dece od devetog meseca do treće godine i karakteristični simptomi su malaksalost, razdražljivost i hronična dijareja. Zbog nedovoljnog unosa i iskoristljivosti hranljivih materija, javlja se anemija i gubitak telesne težine. S obziro da su simptomi od strane različitih organskih sistema, postavljanje dijagnoze celijačne bolesti nije uvek lako i jednostavno. U slučaju postojanja sumnje na celijačnu bolest, rade se ispitivanja iz krvi i biopsija tankog creva.

Lečenje celijakije

Do sada se smatralo da je dijeta bez glutena jedina teraija celijačne bolesti, koja dovodi do smanjenja simptoma i srečava moguće komplikacije bolesti. Međutim, dijeta bez glutena se doživotno sprovodi i veoma utiče na kvalitet života pacijenta. Pre svega, pokušava se detoksifikacija glutena, tako što se ispituju novi slojevi žitarica koji ne poseduju proteinske delove koji aktiviraju imunološki sistem i time su bezopasni po ljudski organizam.

Napomena: Najmlađu decu treba posebno štititi od infekcija, jer su neki radovi pokazali da su najmanje tri infekcije u prvih šest meseci života povezane sa češćom pojavom celijačne bolesti. Istraživači smatraju da nije važno koja je vrsta bolesti jer njena učestalost dovodi do promene crevne flore i sluznice kao barijere, čime se omogućava veće prodiranje glutena, a stanje se dodatno pogoršava upotrebom antibiotika.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije